Dostupni linkovi

Navaljnom naloženo da se vrati u Rusiju, ili mu preti zatvor


Ruska Federalna zatvorska služba naložila je u ponedeljak kritičaru Kremlja i aktivistu za borbu protiv korupcije Alekseju Navaljnom da joj se javi u roku od jednog dana - ili će biti uhapšen, prenosi Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Navaljni se nalazi u Nemačkoj gde se oporavlja od skoro fatalnog trovanja nervnim agensom iz sovjetske ere

U saopštenju od 28. decembra zatvorska služba je optužila Navaljnog za kršenje uslovne zatvorske kazne koja se odnose na presudu iz 2014. godine i izbegavanje nadzora inspektora za krivična dela.

Navaljnom je pozlilo tokom leta iz Tomska za Moskvu 20. avgusta i stavljen je u indukovanu komu u sibirskoj bolnici pre nego što je prebačen u poznatu bolnicu Šarite (Charite) u Berlinu.

Laboratorijski testovi u tri evropske zemlje, koje je veifikovala međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja, potvrdili su da je Navaljni otrovan nervnim agensom klase novičok.

Zbog toga je Evropska unija uvela sankcije protiv šest ruskih zvaničnika i državnog instituta za istraživanje.

Ruske vlasti su tvrdile da u telu Navaljnog nije pronađen trag otrova pre nego što je avionom prebačen u Nemačku, odbijajući da pokrenu krivičnu istragu o incidentu. Navaljni je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da stoji iza napada na njega.

Ruska Federalna zatvorska služba je citirala članak u britanskoj medicinskoj publikaciji Lanset (The Lancet) tvrdeći da je Navaljni otpušten iz berlinske bolnice Šarite u septembru i da se u potpunosti oporavio do sredine oktobra.

"Osuđeni muškarac ne ispunjava sve obaveze koje mu je naložio sud i izbegava nadzor Krivičnog inspektorata," saopštila je zatvorska služba.

Period nadzora nad Navaljnim za uslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri i po godine ističe 30. decembra.

Navaljni je kazao da je taj slučaj bio politički motivisan. Uslovna kazna mogla bi biti preinačena u zatvorsku ako ruski zvaničnici utvrde da su tačna navodna kršenja sudske presude.

Njegov advokat Vadim Kobzev napisao je na Tviteru u ponedeljak da je Krivični inspektorat naložio Navaljnom da se pojavi u njegovom u redu u utorak ujutro 29. decembra.

Navaljni, koji je obećao da će se vratiti kući ali ne precizirajući datum, istakao je u odgovoru da zahtev pokazuje da ruska vlada priznaje da je otrovan.

"To znači da je država zvanično priznala trovanje. A gde je onda krivični proces", naveo je Navaljni na Tviteru.

Portparolka Navaljnog, Kira Jarmiš, tvitovala je da neće biti moguće da se Navaljni vrati u Rusiju do tog roka i da se još oporavlja od trovanja.

"Nema šanse da se sutra pojavi u moskovskom Krivičnom inspektoratu. Ali da li FSIN [zatvorska služba] zaista brine o zdravom razumu? Dobili su naređenje i izvršavaju ga," napisala je Jarmiš.

Navaljni je nedavno ustalasao javnost objavljivanjem audio snimka (21. decembra) telefonskog razgovora za koga tvrdi da je obavio sa operativcem Federalne službe bezbednosti (FSB) u kojem je bilo reči o njegovom trovanju.

Agent FSB-a identifikovan kao Konstantin Kudrjavcev izgleda da je poverovao da razgovara sa ruskim bezbednosnim zvaničnikom, kako se Navaljni predstavio, i podelio je sa njim detalje operacije.

Muškarac koji se čuje na snimku govori da je bio umešan "u obradu" donjeg veša Navaljnog "kako bi se uklonili tragovi" trovanja.

FSB je odbacio snimak kao lažni.

Ljubov Sobol, dugogodišnja saradnica Navaljnog i advokat njegove Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK), nedavno je optužena za "nasilni prekršaj" nakon što je pozvonila na vrata kuće Kudrjavceva 21. decembra u pokušaju da ga ispita u vezi sa objavljenim snimkom.

Policija ju je privela 25. decembra, pretresla dom i oduzela kompjuter i telefone. Dva dana kasnije protiv nje je podignuta optužnica i puštena je na slobodu.

Preti joj od dve do pet godina zatvora ako bude proglašena krivom po optužnici, za koju je rekla da je "osveta" za Navaljnog koji je preživeo trovanje.

XS
SM
MD
LG