Dostupni linkovi

Navaljni objavio snimak razgovora sa muškarcem za koga tvrdi da ga je otrovao


Aleksei Navalny photo grab
Aleksei Navalny photo grab

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni naveo je agenta ruske službe bezbednosti FSB da otkrije detalje napada na njega nervnim agensom Novičok, izveštava istražna grupa Belingket (Bellingcat), prenosi BBC.

Navaljni se navodno predstavio kao službenik FSB kada je pozvao agenta Konstantina Kudrjavceva, koji je rekao, prema snimku postavljenom na YouTubu, da je novičok bio smešten sa unutrašnje strane donjeg rublja ruskog opozicionara.

Navaljni, koji se još oporavlja u Berlinu, objavio je snimak dugog razgovora na svom YouTube kanalu.

U avgustu je pao u komu tokom leta zbog trovanja od koga je zamalo preminuo.

Kao deo trika Navaljnog u nastojanju da izvuče više detalja o pokušaju atentata, kako navodi Belingket, poziv Kudrjavcevu uspostavljen tako da ukaže da dolazi sa fiksne telefonske mreže Federalne službe bezbednosti (FSB).

U razgovoru se Navaljni predstavljao kao visoki zvaničnik tražeći detalje za izveštaj o operaciji FSB.

Glas na snimku - za koji se tvrdi da je Kudrjavcev - rekao je da su brze reakcije pilota avio-kompanije i tima hitne medicinske pomoći u Omsku u Sibiru - gde je Navaljni prvi put lečen - mogli biti razlog neuspeha da ga ubiju.

Kudrjavcev je dodao da je kasnije poslat u Omsk da oduzme odeću Navaljnog i ukloni sa nje sve ostatke novičoka, "kako ne bi bilo ikakvih tragova".

Rojters piše da nije uspeo da dobije nezavisnu potvrdu autentičnosti razgovora koji je trajao 49 minuta.

"Videosnimak s telefonskim razgovorom je lažan", kratko je saopštio FSB, kvalifikujući istragu o pokušaju trovanja Navaljnog kao "planiranu provokaciju", prenosi TASS.

Dopisnik BBC-ija iz Moskve navodi da će objavljivanje snimka ipak izazvati veliku nelagodu u Kremlju, koji i dalje negira bilo kakvu vezu između ruske države i trovanja najglasnijeg kritičara predsednika Vladimira Putina.

On je izjavio prošle sedmice tokom godišnje konferencije da je istraga Belingketa - sprovedena sa ostalim zapadnim medijskim partnerima - "trik" koji su smislili američki obaveštajci.

Putin je kroz osmeh dodao: „Da su ruski agenti želeli da otruju Navaljnog verovatno bi završili posao".

XS
SM
MD
LG