Dostupni linkovi

Palmer: Biće potrebne izmjene Ustava BiH i strukture vlasti u toj državi


Ambasador Eric Nelson i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew A. Palmer tokom posljednje posjete BiH, septembar 2020

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metju Palmer (Matthew Palmer) izjavio je da će biti potrebne izmjene Ustava Bosne i Hercegovine (BiH), te izmjene struktura vlasti u toj državi.

Na online konferenciji za crnogorske novinare, na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li treba revidirati Dejtonski sporazum, Palmer je u utorak (15. decembra) kazao kako je za BiH neophodno na poduzme reforme, da bi napredovala ka evropskoj budućnosti.

“Mislim da je široko zastupljeno mišljenje da su reforme neophodne. To će zasigurno zahtijevati u nekom trenutku izmjenu Ustava, izmjene struktura vlasti u BiH, koje će pripadati narodu BiH, vođstvu te zemlje na svim stranama“, naveo je Palmer, koji je održao konferenciju za novinare nakon virtuelnih sastanaka sa crnogorskim zvaničnicima u ponedjeljak (14. decembra).

„Postoje diskusije“, dodao je Palmer, „o tome kako ići naprijed, koji je najbolji put“.

„Ali“, naglasio je, „ako BiH uspije da napravi napredak u reformama, koje se traže kako bi se napredovalo ka Evropi, mora se posvetiti pažnja funkcionalnosti državnih institucija.“

Prehodno je, u ponedjeljak (14. decembra) budući američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), povodom 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma kojim je završen rat u BiH saopštio kako je to prilika za sve strane da “razmišljaju o mogućnosti svjetlije budućnosti i da se ponovo posvete teškim ali neophodnim koracima za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za svoje građane”.

“Dejtonski sporazum doneo je mir u Bosnu i Hercegovinu i reafirmisao njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Ipak, četvrt veka kasnije, jasno je da rad na uspostavljanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke BiH nije završen”, napisao je u saopštenju Bajden.

I američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric Nelson) izjavio je kako je “sada vrijeme da se naprave naredni koraci, ključni za budućnost” Bosne i Hercegovine.

“Kako bismo to uradili moramo unaprijediti sporazum (Dejtonski), jer namjera nije nikada bila da on bude vječan. Njegovi nedostaci moraju i mogu biti popravljeni", rekao je Nelson u sarajevskoj Vijećnici 12. decembra na svečanoj ceremoniji povodom 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Rusija se, pak protivi promjeni Dejtonskog sporazuma.

„Ne vidimo nikakvog smisla u reviziji Dejtonskog mirovnog sporazuma pogotovo što ta inicijativa dolazi izvan BiH”, poručio je u utorak (14. Decembra) ruski šef diplomatije Sergej Lavrov tokom posjete Bosni i Hercegovini.

“Rusija je”, konstatovao je Lavrov”, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ubijeđena da su narodi u BiH u stanju da samostalno odlučuju o svojoj sudbini i političkoj poziciji”.

Susret sa Lavrovim u Sarajevu su odbili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, zbog, kako su na posebnoj konferenciji za medije objavili, "nipodaštavanja i negiranja BiH", time što na sastanku Lavrova i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika nije bilo zastave BiH, te što je Lavrov podržao Rezoluciju o vojnoj neutralnosti bh. entiteta Republika Srpska (RSE).

Lavrov se po dolasku u BiH susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ali ne u Sarajevu u zgradi Predsjedništva BiH, nego u Dodikovom uredu u Istočnom Sarajevu, u RS.

XS
SM
MD
LG