Dostupni linkovi

Ambasador SAD u BiH: Nedostaci Dejtonskog sporazuma moraju biti popravljeni


Zastava Bosne i Hercegovine

"Sada je vrijeme da se naprave naredni koraci, ključni za budućnost. Kako bismo to uradili moramo unaprijediti sporazum (Dejtonski), jer namjera nije nikada bila da on bude vječan. Njegovi nedostaci moraju i mogu biti popravljeni", rekao je američki ambasador u Bosni i Hercegovini (BiH) Eric Nelson u sarajevskoj Vijećnici 12. decembra na svečanoj ceremoniji uoči 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio kako je Dejtonski sporazum održao mir i omogućio BiH da krene ka Evropskoj uniji (EU), te da bh. građani zaslužuju svjetliju budućnost u stabilnoj i prosperitetnoj demokratskoj BiH, članici evroatlantske zajednice, a da će Sjedinjene Američke Države podržavati ta zalaganja.

Dejtonski mirovni sporazum zaključen je 21. novembra 1995. godine u američkom gradu Dejtonu, a potpisan je 14. decembra iste godine u Parizu.

Na svečanoj ceremoniji obilježavanja 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, pored Nelsona obratili su se i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko te šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler.

Kako je došlo krajnje vrijeme da se priča o boljoj sadašnjosti i budućnosti, smatra ambasador Sattler i kaže kako ‘vlasti moraju napraviti odlučnije korake u tom pravcu’.

"Uvjereni smo da se značajan korak mora i može ostvariti naredne godine. Prelazak iz postkonfliktne faze u fazu pristupanja u EU, iz Dejtona u Brisel. Evropa je već tu, sada je vrijeme za EU. Živjela BiH", poručio je Sattler.

Inzko je čestitajući građanima BiH 25. godišnjicu mira naglasio da je on upravo, nakon brojnih pokušaja, postignut zahvaljujući Dejtonskom sporazumu.

"Dejton je omogućio dvije stvari, da imamo jednu BiH koja je poslije Dejtona dobila novo unutrašnje uređenje sa entitetima i kantonima. Da imamo jednu BiH u kojoj ima mjesta za sve. Mir je samo početak, treba da zajedno gradimo dalje", poručio je Inzko i naglasio da je Dejtonski sporazum itekako dragocjen.

Ministrica Turković je naglasila da je tokom 25 godina, uz pomoć međunarodne zajednice, učinjeno mnogo i da je Dejtonski sporazum ispunio svoju zadaću, odnosno očuvao mir.

"Raduje nas angažman naših prijatelja koji ulažu napore kako bi naša zemlja nastavila integracijske procese", rekla je Turković.


Građanima Bosne i Hercegovine se putem unaprijed snimljenih video-poruka obratilo i više od dvadeset, bivših i sadašnjih, visokih državnih i međunarodnih zvaničnika.

XS
SM
MD
LG