Dostupni linkovi

Dodik nakon sastanka s Palmerom: Razumijem stav SAD o Kosovu


Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ocijenio je, na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, u srijedu, 9. septembra, dobrim sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Matthew Palmerom.

Palmer je sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu razgovarao, u srijedu prijepodne, uz ostalo, trgovini ljudima, oporavku od COVID-a, te odnosu BiH prema procesu dijaloga Beograda i Prištine, čime je započeo dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

„Gospodin Palmer je ukazao na potrebu partnerstva, kao i da se sva pitanja trebaju donositi konsenzusom, te da je to jedini način na koji se Bosna i Hercegovina može graditi u budućnosti“, kazao je Dodik.

Dodik je rekao i da je bilo riječi o saradnji BiH sa NATO savezom.

„Što se tiče NATO-a, na dnevnom redu je bilo osnivanje Komisije za integracije BiH u NATO, ali može biti samo Komisija za saradnju sa NATO savezom“, rekao je Dodik.

Dodik je prokomentarisao i izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića, kako je na sastanku sa Matthew Pamerom o procesu dijaloga Beograda i Prištine 'jasno kazano da taj proces nema nikakve veze ni sa jednom državom u regionu, te da se on tiče samo Beograda i Prištine'.

„Amerikanci su priznali Kosovo. Ja razumijem stav SAD, ali neću da prestanem da se pitam kako je moguće da jedna pravila važe za jedne, a druga za druge“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je tražio da se BiH priključi inicijativi 'Mali Šengen', te ponovio zahtjev da se ambasada BiH izmjesti iz Tel Aviva u Jerusalem.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo je u srijedu, 9. septembra, konsultacije na kojima je zaključilo da se redovna sjednica Predsjedništva održi 17. septembra.

Na sjednici bi trebalo, između ostalog, biti riječ o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini (BiH) i epidemiološkoj situaciji u BiH.

Pored toga, u dnevni red bi bio uvršten i zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o pristupanju BiH inicijativi "mali Šengen".

Inicijativa "mali Šengen" podrazumijeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala kroz čitav region bez velikih administrativnih procedura.

Na konsultacijama u srijedu je dogovoreno da se, nakon redovne sjednice 17. septembra, održe i dvije vanredne, koje su tražili članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić

Milorad Dodik je u utorak, 8. septembra, predao zahtjev da se održi vanredna sjednica o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem.

Isti dan, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je predao zahtjev za sjednicu na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova.

XS
SM
MD
LG