Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH dogovorilo zajedničko obilježavanje godišnjice Dejtona


Članovi Predsjedništva BiH: Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik
Članovi Predsjedništva BiH: Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) usvojili su izjavu o očuvanju mira, te dogovorili zajedničko obilježavanje 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je nakon sjednice da se dogovorena izjava temelji na uvažavanju svih građana BiH, sa akcentom na razvoju države u miru i međusobnom poštovanju.

U tekstu usvojene izjave navodi se da obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja događaj od najvećeg značaja za BiH, cijelu regiju Zapadnog Balkana, ali i Evropu u cjelini.

"Predsjedništvo BiH izražava punu spremnost i opredijeljenost za poštovanje odredbi Opšteg okvirnog sporazuma za mir i Ustava BiH koji je njegov sastavni dio. Danas je jedinstvena prilika da pošaljemo poruku kojom ćemo na pravi način ukazati na važnost jačanja povjerenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u BiH", piše u zajedničkoj izjavi članova Predsjedništva BiH.


Opšti okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. novembra 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Sporazum je službeno potpisan u Parizu, 14. decembra 1995. čime je okončan rat u BIH, koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Zajedničko obilježavanje godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma pokrenuo je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Matthew Palmer koji je ideju predložio članovima Predsjedništva u septembru ove godine, prilikom posjete BiH.

Predsjedništvo BiH u potpisanoj izjavi pozdravlja i napredak koji je od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas učinjen na poljima ekonomije, obrazovanja, demokratizacije društva, vladavine prava, javne uprave i svim drugim oblastima u BiH.

U zajedničkoj izjavi Predsjedništvo BiH ponavlja svoju spremnost i opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, te smatra da je u ovom vremenu pandemije nužno unaprijediti suradnju sa svim međunarodnim partnerima u borbi protiv terorizma, pandemije COVID-19, kao i u pogledu migrantske krize.

XS
SM
MD
LG