Dostupni linkovi

Uhapšen aktivista organizacije za pomoć migrantima u Šidu


Legitimisanje migranata u Šidu, na zapadu Srbije kod granice sa Hrvatskom. Zabeleženo u maju 2020.
Legitimisanje migranata u Šidu, na zapadu Srbije kod granice sa Hrvatskom. Zabeleženo u maju 2020.

Policija je u subotu, uhapsila aktivistu organizacije No Name Kitchen (NNK) koja pomaže migrantima i izbeglicama u Šidu, na granici Srbije sa Hrvatskom, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u toj organizaciji.

Prema rečima pravnice Milica Švabić iz organizacije Klik aktiv - Centar za razvoj socijalnih politika, koja pruža pravnu pomoć migrantima i aktivistima, policija je 12. decembra popodne zaustavila kombi u kojem se nalazilo troje aktivista.

"Mene su zvali putem telefona i ja sam pokušala da pričam sa policajcima i saznam zašto su ih zaustavili. Oni (policajci) su odbijali da pričaju sa mnom. Rekli su da će sprovesti pretresanje lica i kola i da će svima njima pretresti džepove, jakne, torbe, iako se takve stvari rade samo uz pisani nalog suda", rekla je za RSE Švabić, koja je i pravna zastupnica aktivista NNK.

Kako je objasnila, tom prilikom jednom od aktivista policija je uzela telefon i privela ga pod otpužbom da je ometao službeno lice u vršenju dužnosti:

"Prema drugim aktivistima policija je bila nasilna, momka iz Italije su čak i udarili pesnicom u glavu, a prema devojci iz Španije su bili verbalno nasilni, odnosno vikali su nju i pretili joj.”

Švabić je objasnila i da su aktivisti 12. decembra bili u akciji podele pakete hrana i pomoći lokalnom stanovništvu u Šidu.

Uhapšeni aktivista NNK, Nemanja Šumanović, potvrdio je za RSE da je priveden pod optužbom da je sprečavao službeno lice u vršenju dužnosti. Kako je pojasnio, njemu je napisana krivična prijava.

Kako je objasnio, on je pušten iz pritvora 12. decembra oko 19:30 časova.

Prema njegovim rečima, svi aktivisti su bili kooperativni i nisu pružali otpor. Pozivali su se na svoja prava, koja im je objasnila pravnica sa kojom su bili na telefonskoj vezi.

Šumanović je atmosferu prema migrantima u Šidu okarakterisao kao lošu.

"Nemam puno lepih reči, možda uopšte i nemam. Ja sam iz ovog grada, ljudi su loše, a oduvek je najlakše u druge, u ovom slučaju migrante, uperiti prst", rekao je aktivista NNK.

No Name Kitchen je međunarodna humanitarna oganizacija, koju čine volonteri iz nekoliko zemalja. U Srbiji je registrovana kao nevladina organizacija. Od početka migrantske krize, NNK migrantima i izbeglicama pruža pomoć kuvanjem obroka i obezbeđivanjem osnovnih stvari za njihov život, kao što su odeća, vreće za spavanje, šatori. Od nedavno, ta organizacija takođe pomaže i lokalnom stanovništvu.

Prema rečima Milice Švabić, od početka oktorba MUP je za osam aktivista poslao rešenja sa zahtevom da napuste državu u roku od sedam dana.

RSE je poslao upit Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, međutim do objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao.

U međuvremenu, MUP je saopštio 12. decembra da je nastavilo sa svojim akcijama pronalazaka iregularnih migranata.

Kako se navodi u saopštenju za medije, MUP je 12. decembra rano ujutro prebacio oko 170 migranata, zatečenih na području mesta Majdan i Rabe u Vojvodini, u prihvatne centre u Pirotu, na jugoistoku Srbije, i Divljanima kod Bele Palanke.

Načelnik Policijske uprave vojvođanskog grada Kikinde Dušan Glišin saopštio je da je van kampova, na području mesta Majdan i Rabe, zatečeno oko 170 migranata.

On je rekao da ovom akcijom pripadnici Policijske uprave u Kikindi i Žandarmerije brinu o ličnoj i imovinskoj sigurnosti građana ovog dela Banata, ali i o migrantima, "kojima će u prihvatnim centrima biti obezbeđeno poštovanje svih zakonskih i ljudskih prva, medicinska zaštita, ishrana i adekvatan smeštaj".

Glišin je dodao da je akcija sprovedena i na Horgošu (naselje na severu Srbije i granični prelaz između Srbije i Mađarske) gde je van kampova zatečeno oko 140 iregularnih migranata.

Policija je u Srbiji od novembra sprovela nekoliko akcija „nalaženja iregularnih migranata“ van kampova i prihvatnih centara i „vraćala“ ih u te centre.

Aktivisti nevladinog sektora kritikovali su ovakve akcije.

„Niti je ranije policija skupljala ljude tokom godina i smeštala ih u kampove niti je to sada slučaj. Ono što mi vidimo na terenu jeste pošto policija ljude dovede do kampova, vrlo često u kampovima nema mesta, pa ih uprava kampa posle nekoliko sati pusti ponovo napolje“, rekao je nedavno za RSE Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.

Akcije su tokom novembra preduzimane u Vojvodini, u opštinama Vršac, Novi Kneževac, Subotica i Šid koje se nalaze u blizini granice sa Rumunijom, Mađarskom i Hrvatskom, ali i u glavnom gradu, Beogradu, gde se oko autobuske stanice okupljaju migranti.

U Srbiji je, prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije od 3. decembra, u centrima smešteno 6.800 migranata i izbeglica, dok je van centara između 800 i 900 njih.

XS
SM
MD
LG