Dostupni linkovi

Vlada Srbije usvojila plan reorganizacije 'Srbijagasa'


Evropska komisija u izveštajima o napretku Srbije redovno ukazuje na neophodnost reforme "Srbijagasa"
Evropska komisija u izveštajima o napretku Srbije redovno ukazuje na neophodnost reforme "Srbijagasa"


Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović saopštila je da je Vlada na sednici 10. decembra donela Zaključak kojim je usvojen plan za reorganizaciju javnog preduzeća "Srbijagas".

To, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, označava početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora Srbije.

Prema njenim rečima, plan reorganizacije "Srbijagasa" podrazumeva, pre svega, razdvajanje delatnosti transporta i distribucije gasa između "Srbijagasa" i preduzeća "Transportgas" i "Distribucijagas Srbija", licenciranje ovih preduzeća za delatnost koju obavljaju, kao i usklađivanje njihovog rada sa Zakonom o energetici.

“Takođe, ovaj plan obuhvata i donošenje predloga mera za rešavanje pitanja brojnih povezanih preduzeća u kojima 'Srbijagas' ima učešće u kapitalu, a koje opterećuju poslovanje ove kompanije", navela je Mihajlović.

Ona je dodala da reformisanje "Srbijagasa", pored toga što je propisano zakonima Srbije, predstavlja i preuzetu međunarodnu obavezu.

"Donošenje plana i sprovođenje ovih reformi je važno i zbog sprečavanja najavljenog uvođenja mera Ministarskog saveta Energetske zajednice protiv Srbije, kao i zbog otklanjanja prepreka za otvaranje Poglavlja 15 u pregovorima sa Evropskom unijom", saopštila je Mihajlović.

Na neophodnost reforme "Srbijagasa", kao jedan od prioriteta u sektoru energetike, u godišnjim izveštajima o napretku Srbije redovno je ukazivala i Evropska komisija.

U poslednjem izveštaju za 2020. godinu Komisija je ukazala na to da u okviru "Srbijagasa" nisu razdvojene delatnosti čime bi se omogućila konkurencija i pristup drugim akterima na tržištu trasnportnom sistemu u skladu sa pravilima EU.

Kako je Radio Slobodna Evropa objavio 24. novembra, dugogodišnje odlaganje restrukturiranja "Srbijagasa" i kršenje propisa naći će se na dnevnom redu ovogodišnje decembarske sednice Ministarskog saveta Energetske zajednice, uz zahtev da se Srbiji zbog toga izreknu penali.

Restrukturiranje, pre svega, podrazumeva razdvajanje delatnosti distribucije i trgovine gasom od transporta i skladištenja.

U Energetskoj zajednici su ukazali da Srbija godinama krši ne samo pravila Evropske unije, već i sopstvene zakone.

"Srbija je unela odredbe o razdvajanju u skladu sa Trećim energetskim paketom već u 2014, ali sve ove godine krši sopstveni zakon i ujedno sa tim i zakon o Energetskoj zajednici. To je jednostavno nedopustivo", istakli su u evropskom regulatornom telu.

Na čelu "Srbijagasa" u stopostotnom državnom vlasništvu od 2008. godine je Dušan Bajatović, kadar Socijalističke partije Srbije, koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke.

XS
SM
MD
LG