Dostupni linkovi

Mihajlović: U 'Srbijagasu' mora da se završi reforma, ne samo zbog EU


Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, 26. novembar 2020.
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, 26. novembar 2020.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je 26. novembra da u gasnom sektoru mora da završi odvajanje, odnosno, kako je navela, "Transportgas mora da se odvoji od Srbijagasa, isto kao i Distribucijagas” i da je to dobro za ovaj sektor.

“I reformu moramo da sprovedemo, ne samo zbog usaglašavanja sa direktivama EU, već jer će time pregled poslovanja biti bolji i preduzeća će nam donositi profit", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da se reforma odnosi i na Elektrodistribuciju Srbije i elektroenergetski sektor.

Mihajlović je navela da se sa reformama počelo, pa stalo, ali da više nema vremena da se zastaje.

Ministarstvo rudarstva i energetike je u reagovanju na tekst Radija Slobodna Evropa (RSE) 24. novembra o mogućim penalima protiv Srbije zbog dugogodišnjeg odlaganja restrukturiranja „Srbijagasa“ navelo da su zahtevi Energetske zajednice u vezi sa restrukturiranjem tog preduzeća poznati već godinama unazad.

Oni proističu iz međunarodnih obaveza koje je Srbija preuzela donošenjem Zakona o energetici 2014. godine, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Na neophodnost reforme “Srbijagasa”, kao jedan od prioriteta u sektoru energetike, u godišnjim izveštajima o napretku Srbije redovno je ukazivala i Evropska komisija.

U poslednjem izveštaju o napretku Srbije, za 2020. godinu Evropska komisija ukazuje na to da u okviru “Srbijagasa” nisu razdvojene delatnosti čime bi se omogućila konkurencija i pristup drugim akterima na tržištu transportnom sistemu u skladu sa pravilima EU.

RSE je objavio 24. novembra da će se dugogodišnje odlaganje restrukturiranja javnog preduzeća “Srbijagas” i kršenje propisa naći na dnevnom redu ovogodišnje decembarske sednice Ministarskog saveta Energetske zajednice (EZ), uz zahtev da se Srbiji zbog toga izreknu penali.

Restrukturiranje, pre svega, podrazumeva razdvajanje delatnosti distribucije i trgovine gasom od transporta i skladištenja.

Neki pomak, kako su konstatovali u Energetskoj zajednici, ipak je napravljen, kao što je uspostavljanje funkcionalne ćerke kompanije “Transportgas Srbija”.

Na čelu javnog preduzeća „Srbijagas“ u stopostotnom državnom vlasništvu, od 2008. je Dušan Bajatović, kadar Socijalističke partije Srbije, koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke.

XS
SM
MD
LG