Dostupni linkovi

Predsjednik VSTV BiH Tegeltija negira autentičnost snimka 


Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija negirao je izvještaje medija u kojima se navodi da je potvrdio autentičnost snimka objavljenog na portalu Istraga.ba, saopšteno je 30. novembra iz VSTV.

Tegeltija se prošle sedmice našao u središtu nove afere nakon što je u javnost iscurio snimak njegovog navodnog razgovora o imenovanju sestre bivše članice VSTV Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija.

„Netačno je da sam bilo kada potvrdio autentičnost audio sadržaja objavljenog na portalu Istraga.ba.,“ rekao je Tegeltija u saopštenju.

Naveo je da je u izjavi za televiziju N1 rekao da mu ne pada „na pamet“ da komentariše „smiješne pokušaje manipulacije i diskreditacije...putem konstrukcija izvučenih iz konteksta na osnovu, usput budi rečeno, nekih nezakonitih i samim tim, nevjerodostojnih i iskonstruisanih sadržaja“.

Tegeltija je naglasio da je u više navrata razgovarao s Buha o njenom sukobu interesa u slučaju konkurisanja njene sestre na poziciju nosioca pravosudne funkcije, ali da to nije taj razgovor, koji je objavljen na portalu Istraga.ba.

U tom se audio sadržaju radi o „nezakonitoj montaži koju ne želim da komentarišem,“ ističe Tegeltija.

VSTV održat će 3. decembra vanrednu sjednicu na čijem je dnevnom redu samo jedna tačka, aktuelna situacija.

Sjednica je sazvana nakon što je Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH 26. novembra zaprimio prijavu protiv Tegeltije.

Nakon prijave, Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca u BiH zatražilo je hitnu sjednicu VSTV. Naveli su također da smatraju kako je stavljanje ove teme na dnevni red sjednice VSTV i omogućavanje da javnost prati raspravu potrebno kako bi se donekle očuvalo poljuljano dostojanstvo i povjerenje javnosti u pravosuđe.

Kancelarija visokog predstavnika za BiH pozvala je isti dan Tegeltiju da podnese ostavku.

Ovo je druga afera u godinu dana u čijem se središtu našao Tegeltija.

Ranije u aferi nazvanoj "Potkivanje", Tegeltija se na video snimku dovodio u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno da je preko posrednika, inače službenika SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u BiH pravosuđu.

Tužilaštvo BiH kasnije je podiglo optužnicu protiv aktera, Tegeltija je oslobođen sumnji, a u slučaju se pojavio kao svjedok.

XS
SM
MD
LG