Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH o aferi "Potkivanje": Osumnjičeni su Marko Pandža i Nermin Alešević


Zgrada Tužilaštva BiH, ilustrativna fotografija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se javno povodom afere "Potkivanje" u koju je upleten i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija.

"S obzirom da je javno objavljeni snimak na jednom internet portalu, dana 21.05.2019. godine, a koji su prenijeli i drugi portali i mediji, prouzrokovao veliko interesovanje javnosti, Tužilaštvo BiH je hitno preduzelo niz istražnih radnji sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

„U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o sprovođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža Marko i Alešević Nermin zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 217. KZ-a BiH (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. KZ-a BiH (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz člana 155. KZ-a RS“, stoji u saopštenju Tužilaštva.

Podsjećaju da je u navedenom predmetu saslušan veći broj svjedoka, među kojima je i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastavlja postupak istrage i u istom predmetu će, nakon donošenja tužilačke odluke, javnost biti informisana.

„Također saopštavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovni rad pravosuđa, da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema.

Također naglašavamo da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG