Dostupni linkovi

Vučić i Brnabić: Srbija vraća ambasadora Crne Gore


Moja je inicijativa i ideja bila da se odustane od odluke o proterivanju ambasadora Crne Gore iz Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ne treba da se ponašamo kao dva ovna na brvnu i da pokazujemo svoju silu", rekao je Vučić nakon obilaska radova na izgradnji kovid bolnice u Kruševcu.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je "povukla dobar potez", i na Srbiji je da pokaže da "želi najbolje i bratske odnose" sa Crnom Gorom.

Prethodno je premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila da će Srbija jednostrano povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore iz Srbije. Odluka je usledila nakon recipročnih poteza Srbije i Crne Gore o proterivanju ambasadora iz Beograda i Podgorice.

Brnabić: Odluka - akt dobre volje

"Dobri odnosi sa Crnom Gorom su nam iznad svega važni", izjavila je Brnabić, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem u Predsedništvu Srbije.

Brnabić je rekla da je odluka doneta nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "zamolio da se odluka razmotri" i nakon konsultacija sa političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori.

Premijerka Srbije je izrazila nadu da će potez Srbije u Podgorici biti protumačen kao "akt dobre volje" i da će Srbija nastaviti da sa Crnom Gorom gradi "dobre, sve bolje, odlične" odnose.

Varhelji pozdravio odluku Srbije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi) je u poruci na Tviteru pozdravio odluku Srbije i pozvao Crnu Goru da učini isto.

"Pozdravljam odluku Vlade Srbije da povuče odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora. Pozivam Crnu Goru da učini isto. Poštovanje dobrosusedskih odnosa i regionalna saradnja su kamen temeljac proširenja EU i procesa stabilizacije i pridruživanja", napisao je Varhelji

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je u subotu uveče, 28. novembra, da je proglasilo ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića, personom non grata. Bio je to odgovor na potez Crne Gore da ambasadora Srbije proglasi nepoželjnim u Crnoj Gori.

Kako je istakla Brnabić, iako je Srbija reagovala u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su "konvencije važne, ali da je život važniji" i da su "prijateljstvo i saradnja sa Crnom Gorom važniji"

"Pružamo još jednom ruku saradnje i prijateljstva", rekla je Brnabić i dodala da je "došlo vreme prijateljstva" sa Crnom Gorom.

'Vlada Srbije se slaže sa izjavom Božovića'

Na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije, Brnabić je pročitala izjavu ambasadora Božovića nakon koje je proglašen personom non grata i izjavila da se ona kao premijerka i Vlada Srbije, a "veruje i čitava Srbija" u potpunosti slažu sa Božovićevom izjavom.

"Dodala bih čak da možda mogu da pretpostavim da se pola Crne Gore takođe slaže sa izjavom", rekla je Brnabić i dodala da Božovićeva izjava "nikako ne može biti povod" da se on proglasi personom non grata u Crnoj Gori.

"Deluje samo kao da se nešto u Podgorici očekivalo da se desi da bi se pojavio razlog da izbace našeg ambasadora i za dodatna neprijateljstva, ili neprijateljski akt. Mi ne želimo da imamo takav sličan neprijateljski akt prema Crnoj Gori", izjavila je Brnabić.

Brnabić je istakla i da joj je "žao što se sve češće u Crnoj Gori prekraja istina, odnosno istorijska činjenica, i govori se da je Srbija bila okupator u Prvom svetskom ratu".

Prema njenim rečima, prijateljstvu i saradnji sa Crnom Gorom treba dati šansu iz "najmanje dva razloga" - jedan je regionalna stabilnost i saradnja, a drugi zato što "čak 30 odsto stanovništva u Crnoj Gori jesu Srbi".

"Bilo kakvo dalje otežavanje teške situacije Srba u Crnoj Gori nije ni njima ni nama u interesu", rekla je Brnabić.

Šta je pokrenulo poteze Srbije i Crne Gore?

Od ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića zatraženo je da napusti Crnu Goru u roku od 72 sata, nakon saopštenja Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore u subotu, 28. novembra u kasnim popodnevnim časovima.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori je dan ranije, 27. novembra, na izložbi dokumenata pod nazivom "Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja" rekao da je Mojkovačka bitka "kao primjer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu - kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom".

Time je, kako ocenjuju u MVP, unizio Skupštinu Crne Gore koja je 29. novembra usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine, kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore.


Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je 29. novembra kako žali zbog odluka o proterivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića i ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića. On je na svom nalogu na Tviteru, u nedelju napisao da takvi akti "nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država".

Odluku crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova osudili su i lideri koalicije Demokratski front, koji su ga okarakterisali kao "poslednji trzaj antisrpske politike odlazećeg režima".

Na odnose Srbije i Crne Gore osvrnula se i portparolka Evropske komisije Ana Pisonero. Ona je novinarima u Briselu u nedelju, 29. novembra rekla da je poštovanje dobrosusedskih odnosa kamen temeljac procesa proširenja i pridruživanja i stabilizacije.

XS
SM
MD
LG