Dostupni linkovi

EK o sporu Srbije i Crne Gore: Dobrosusedski odnosi su kamen temeljac


„Poštovanje dobrosusedskih odnosa je kamen temeljac procesa proširenja i pridruživanja i stabilizacije“, rekla je novinarima u Briselu Ana Pisonero, portaprolka Evropske komisije (EK) povodom diplomatskog spora Srbije i Crne Gore koje su ambasadorima otkazale gostoprimstvo.

„Crna Gora i Srbija se solidno kreću ka svom napretku u pristupanju Evropskoj uniji (EU)“, dodala je Pisonero.

Krivokapić: Žalim zbog proterivanja dvojice ambasadora

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je prethodno kako žali zbog odluka o proterivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića i ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića. On je na svom nalogu na Tviteru, u nedelju napisao da takvi akti „nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država“.

"Odlazeći režim ni u svojim posljednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podjela", napisao je Krivokapić na Tviteru.

Krivokapić: Radićemo na poboljšanju odnosa
Krivokapić: Radićemo na poboljšanju odnosa

Nova Vlada Crne Gore će, kako je naveo Krivokapić, raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

"Promovisaćemo istinski dobrosusjedsku politiku s Beogradom, kao i sa svima u regionu, po principu suverenosti, nezavisnosti i nemiješanja u unutrašnje stvari drugih država. Uzajamno poštovanje biće naša mjera", naveo je Krivokapić.


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je u subotu 28. novembra da je proglasilo ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića, personom non grata, kao odgovor na potez Crne Gore da ambasadora Srbije proglasi nepoželjnim u Crnoj Gori.

Od ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića zatraženo je da napusti Crnu Goru, saopšteno je u kasno popodne 28. novembra iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

"Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajnim prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, ambasador je nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao 'oslobođenjem' i 'slobodnom voljom crnogorskog naroda'", navedeno je u obrazloženju MVP-a.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori je dan ranije, 27. novembra, na izložbi dokumenata pod nazivom "Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja" rekao da je Mojkovačka bitka "kao primjer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu - kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom".

Time je, kako ocenjuju u MVP, unizio Skupštinu Crne Gore koja je 29. novembra usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine, kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore.

Vučić na sastanku sa premijerkom i šefom diplomatije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za poslepodne je zakazao sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem. U najavi sastanka nisu navedene teme, ali mediji prenose da će se razgovarati o odnosima u regionu.

XS
SM
MD
LG