Dostupni linkovi

Vučić: Očekujem otvaranje dva cela klastera sledeće godine u procesu pristupanja EU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ministrom Francuske za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frankom Risterom, 26. novembar 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa ministrom Francuske za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frankom Risterom da očekuje da će Srbija u prvoj polovini sledeće godine otvoriti dva cela klastera, po novoj metodologiji, u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Vučić je dodao da na taj način ostaje neotvoren još jedan klaster.

“Time bismo najveći deo poglavlja, kako smo ih ranije tumačili, otvorili, ali za to će biti potrebno mnogo energije i truda”, rekao je on.

Vučić je u julu 2020. rekao da je Srbija odlučila da prihvati novu metodologiju u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom jer je, kako je tada rekao, nova metodologija "bolja, povoljnija i neuporedivo konretnija" za Srbiju.

Francuska je 2019. godine usvajanjem nove metodologije uslovila nastavak evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana koje nisu otvorile pregovore s Unijom.

Vučić je dodao da je pitanje Kosova “jedno pitanje koje nije lako za nas (Srbiju)“.

„Drugo pitanje koje moramo da rešimo, bilo da smo sa tim saglasni ili ne, je vladavina prava“, naveo je Vučić.

Francuski ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Rister izjavio je da je predsednik Francuske Emanuel Makron veoma zainteresovan za dijalog između Beograda i Prištine.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa trenutnom situacijom sa pandemijom korona virusa naveo da je "još jutros bilo 47 mrtvih što je ubedljivo najveći broj do sada", kao i da je verovatno da će biti još smrtnih slučajeva do 14 sati kada se pravi dnevni presek koji se saopštava javnosti.

Vučić je dodao da je ovo „najteži dan za Srbiju“ i naveo da je situacija u bolnicama užasno teška jer se prima na pregled svakoga dana 10.000 ljudi.

Na pitanje o nabavci vakcina protiv korona virusa, Vučić je rekao da se Srbija trudi da dođe do vakcine „kroz Kovaks program i bilateralno".

Tokom sastanka potpisan je Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji.

Sporazum je potpisao ministar finansija Srbije Siniša Mali, ministar Francuske Frank Rister i direktor regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Dominik Obergo.

Mali je rekao da se sporazum pre svega odnosi na „izgradnju metroa u Beogradu i projekat unapređenja i povećanja efikasnosti elektrodistributivne mreže“.

Vrednost sporazuma je, prema njegovim rečima, 581 milion evra. Od toga, 127 miliona će biti opredeljeno za unapređenje elektrodistributivne mreže, a 454 za izgradnju prve linije metroa u Beogradu, istakao je on.

“Očekujem izgradnju prve linije metroa sledeće godine, počinjemo kod Makinškog polja“, rekao je Mali.

Rister je istakao da je izgradnja metroa značajna za modernizaciju Srbije i urbanizam, kao i da Francuska izrađuje studiju izvodljivosti za projekat metroa.

„Uvodimo i elektrodistributivnu mrežu koja će smanjiti gubitke u prenosu električne energije“, rekao je on dodajući da modernizacija mreže ima ekološki značaj.

Vučić je rekao da Srbija još uvek nema konačnu cenu metroa, ali da očekuje cenu od 4,4 milijardi evra.

XS
SM
MD
LG