Dostupni linkovi

Vučić: Srbija odlučila da prihvati novu metodologiju u pristupnim pregovorima s EU


Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak uveče u Parizu da je Srbija odlučila da prihvati novu metodologiju u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom.

Posle sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, Vučić je novinarima rekao da je ta odluka Srbije "izazvala dodatno poštovanje kod francuske strane" pošto je upravo Pariz inicirao promenu metodologije.

"Obavestio sam predsednika Makrona o toj odluci, a sutra (10. jula) ću je zvanično saopštiti na video samitu (Srbije i Kosova). To će značiti da ćemo, kad otvorimo ekonomska i socijalna poglavlja, imati pristupe fondovima iz tih poglavlja koja smo otvorili, pa onda idemo na novih pet, pa na novih sedam poglavlja iz neke treće oblasti", kazao je Vučić posle sastanka u Jelisejskoj palati, prenela je kasno sinoć agencija Beta.

Naveo je da je nova metodologija u pregovorima s Unijom o članstvu "bolja, povoljnija i neuporedivo konretnija" za Srbiju.

Povodom toga što EU u junu nije otvorila nijedno poglavlje u pregovoirma sa Srbijom, Vučić je rekao da je o tome pričao s Makronom, ali da misli da uz novu metodologiju "mogu da budu otvorena mnoga poglavlja do kraja godine".

"Ni Makron ni ja nismo fascinirani poglavljima, nego suštinom, time šta Srbija može da dobije, a šta EU može da dobije", dodao je Vučić.

Šta nova metodologija proširenja EU znači za Srbiju i Crnu Goru?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Francuska je prošle godine usvajanjem nove metodologije uslovila nastavak evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana koje nisu otvorile pregovore s Unijom. Srbija i Crna Gora su mogle da biraju da li će pregovore nastaviti po staroj ili novoj metodologiji.

XS
SM
MD
LG