Dostupni linkovi

Srbija i Francuska potpisale sporazum o donaciji za beogradski metro


Ministarka građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović i ambasador Francuske u Beogradu Žan-Luj Falkoni na potpisivanju sporazuma 12. maja
Ministarka građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović i ambasador Francuske u Beogradu Žan-Luj Falkoni na potpisivanju sporazuma 12. maja

Sporazum o donaciji 8,3 miliona evra za realizaciju projekta beogradskog metroa potpisali su u Beogradu ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni i ministarke građevinarstva i za evropske integracije Srbije, Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović.

Ambasador Falkoni istakao da je beogradski metro u centru ekonomskih odnosa Srbije i Francuske i da je potpisivanje sporazuma "značajna i konkretna etapa za taj ozbiljan i dugogodišnji projekat", navodi se u saopštenju ministarstva građevinarstva.

"Francuska je posvećena tome da podrži Srbiju u ovom projektu. Verujem da francuska ekspertiza u realizaciji složenih projekata u transportnom sektoru daje sigurnost u uspeh ovog važnog infrastrukturnog projekta", izjavio je Falkoni.

Ministarka Mihajlović je izjavila da su procene da će beogradski metro koštati između 4,5 i 5,5 milijardi evra, te da će to biti „najveći i najteži infrastrukturni projekat“,dva i po puta veće vrednosti od brze pruge Beograd-Budimpešta (dve milijarde evra) koja se upravo gradi.

"Krećemo u izradu studije izvodljivosti, idejnog rešenja i studije procene uticaja na životnu sredinu. Više nema nazad. Na osnovu toga, dobićemo jasne smernice kako će izgledati prva linija metroa i pripremu za sledeću fazu, a to je početak izgradnje", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da Srbija nijednog trenutka nije stala u pripremi ovog infrastrukturnog projekta, te da pregovara i s Vladom Francuske, i s kineskim partnerima o načinu realizacije.

Ministarka Joksimović istakla je da razvojna saradnja s Francuskom pokazuje da ta država prepoznaje Srbiju kao ozbiljnog kandidata za ulazak u Evropsku uniju, te da je važno što za strateškog partnera u više infrastrukturnih projekata Srbija ima Francusku.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, rekao je da su procene da će se trećina Beograđana voziti metroom.

XS
SM
MD
LG