Dostupni linkovi

Bećirović: Ispitati izjave Srbije i RS o gradnji hidroelektrana na Drini  


Na Drini u okolini Foče (na fotografiji) planirana je izgradnja tri hidroelektrane.
Na Drini u okolini Foče (na fotografiji) planirana je izgradnja tri hidroelektrane.

Delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović upozorio na sjednici Doma u utorak 24. novembra 2020. godine da je dogovor o gradnji hidrocentrala na Drini bez međudržavnog sporazuma između BiH i Republike Srbije neustavan.

Srbije i Republike Srpske 13. novembra su potpisale izjavu o zajedničkoj gradnji hidroelektrana na Drini. Ovim sporazumom na rijeci Drini, prirodnoj granici između Srbije i BiH, planira se izgradnja tri hidroelektrane.

"To je krajnje neozbiljno i ne znam kako se premijerka Srbije Ana Brnabić usudila na to jer to nisu dobrosusjedski odnosi", kazao je Bećirović, delegat Socijaldemokratske partije (SDP BiH), u obraćanju.

Izjava se temelji se na odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS kojima su sve rijeke u tom BiH entitetu, uključujući Drinu, proglašene kao „unutrašnje vode RS-a“.

Bećirović smatra da je to pokušaj uzurpacije hidropotencijala jer takav dogovor nije moguć bez državnih organa, imajući, kako je rekao, u vidu neosporenu činjenicu da je Drina međudržavna granica, a negirati tu činjenicu je ulazak je u "avanturu s nesagledivim posljedicama".

Odgovor na to pitanje tražio je od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD) koji danas ne prisustvuje sjednici.

Bećirović je na sjednici pozvao Tužilaštvo BiH da otvori konkretan predmet u vezi sa ovim slučajem jer se radi o narušavanju ustavnog poretka i Državno tužilaštvo treba otkriti da li ima zloupotreba državnih institucija.

Rok za izgradnju tri hidroelektrane na osnovu projekta Hidroenergetski sistem (HS) “Gornja Drina”, vrijednog 520 miliona eura, je šest godina, a realizacija će, kako je najavljeno, početi ove građevinske sezone.

Ustavni sud BiH je odlukom U-9-19 proglasio neustavnim ovo zakonsko rješenje, pojasnivši da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić saopštio je da se izjavom o namjeri gradnje tri hidroelektrane ne krši odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH).

On je u izjavi za RSE naveo da se “takav eventualni stav može odnositi samo na hidroenergetske projekte koji su locirani na srednjem toku rijeke Drine.

Bećirović je zatražio je i posebnu tematsku sjednicu Doma o ovom pitanju, a visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković pozvao da o svemu obavijeste relevantne međunarodne institucije.

XS
SM
MD
LG