Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore uvela mogućnost online glasanja zbog pandemije


Skupština Crne Gore, 23. septembar
Skupština Crne Gore, 23. septembar

Skupština Crne Gore usvojila je 23. novembra izmjene Poslovnika, kojima je predviđeno da poslanik kojem je, zbog vanredne situacije izazvane epidemijom COVID-19, ograničena sloboda kretanja, može glasati na sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela na daljinu (onlajn).

"Sjednica na daljinu sprovodi se putem informacione tehnologije koja omogućava prenos podataka, slike i zvuka u realnom vremenu, takvog kvaliteta da se bez sumnje može utvrditi identitet poslanika koji odlučuje", piše u dopunama Poslovnika. Ove odredbe će važiti do 31. decembra ove godine.

Glasanje na daljinu, ili onlajn prvi put će biti primijenjeno na sjednici parlamenta 2. decembra, kada će mandatar Zdravko Krivokapić obrazložiti program i personalni sastav nove crnogorske Vlade.

Obrazlažući izmjene poslovnika, poslanik nove vladajuće većine Boris Bogdanović iz Demokratske Crne Gore, saopštio je da je prijedlog dopuna plod zajedničke inicijative predstavnika vlasti i opozicije ističući da je to "najbolji odgovor svih političkih subjekata u crnogorskom parlamentu, na složenu situaciju u kojoj se Crna Gora nalazi uslijed pandemije korona virusa".

U Crnoj Gori je preko 11 hiljada aktivnih slučajeva COVID-19, a prema podacima specijalizovanog sajta Worldometer, Crna Gora je na trećem mjestu u svijetu po broju slučajeva korona virusa na milion stanovnika.

Ispred Crne Gore, koja prema podacima sajta ima 49.454 slučajeva na milion stanovnika, nalaze se samo Andora (80.917) i Bahrein (49.707).

XS
SM
MD
LG