Dostupni linkovi

Zdravstveni sistem u Crnoj Gori pred kolapsom


U Podgorici su svi kovid kreveti popunjeni, ilustrativna fotografija
U Podgorici su svi kovid kreveti popunjeni, ilustrativna fotografija

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je po službenoj dužnosti formiralo krivični predmet, radi utvrđivanja postojanja osnovane sumnje da li je su službena i druga lica, prilikom organizovanja i trajanja obreda sahrane mitropolita Amfilohija, učinila krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

To je, odgovarajući na upit Radija Slobodna Evropa (RSE), potvrdio državni tužilac Vukas Radonjić portparol u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici:

„Izviđaj u predmetu je u toku, jer se prikupljaju obavještenja, podaci i dokazi neophodni za donošenje odluke, a Uprava policije je državnom tužiocu dostavila zahtijevana obavještenja i dokaze“.

Više hiljada građana se, podsjetimo, okupilo prilikom sahrane mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija Radovića, mahom bez maski i bez držanja distance, uz pričešće jednom kašičicom.

Nekoliko dana kasnije je objavljeno da su korona virusom zaraženi patrijarh Irinej, episkop Joanikije i jedan broj crnogorskih političara koji su prisustvovali sahrani. Skup je protekao bez intervencije policije i drugih institucija čiji je zadatak da spriječe kršenje zdravstvenih mjera.

Kakva je situacija u Podgorici?

Zdravstveni sistem je veoma opterećen i ne znamo koliko ćemo moći da izdržimo, kazala je za RSE epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Božidarka Rakočević.

„Nažalost, situacija u Podgorici je zaista veoma loša, da kažemo katastrofalna. Dolazi na naplatu ponašanje od prethodnih petnaest dana. Svjedoci smo bili raznoraznih kršenja od skupova, raznih proslava, organizovanja nekih drugih neformalnih skupova, porodičnih i privatnih. Sve to je sada došlo na naplatu i rezultiralo je ovim trenutnim epidemiološkim stanjem“, kazala je Rakočević.

U Podgorici je trenutno 4.522 inficiranih, gotovo polovina od ukupnog broja u Crnoj Gori.

Kretanje broja zaraženih na Zapadnom Balkanu u proteklih mjesec dana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Popunjeni kovid kreveti

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević za RSE kaže da je situacija u Kliničkom centru Crne Gore prilično zabrinjavajuća jer su postojeći kovid kreveti popunjeni.

„U skladu sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom i konstantnim novim pacijentima obezbjeđujemo nove postelje za njih. Oslobađamo druga odjeljena, koja imaju riješena kiseonična mjesta i pretvaramo ih u kovid krevete. To je prije svega klinika za vaskularnu hirurgiju, kasnije vjerovatno i neke druge klinike”, kazao je Radojević i dodao da sa kadrom za sada u KCCG nemaju problema, iako je na dnevnom nivou oko 60 medicinara pozitivno.

Prema riječima Radojevića, Crna Gora ima dovoljno respiratora ali je problem što je medicinski kadar preopterećen i iscrpljen. Objašnjava da je zdravstveni sistem projektovan da može zbrinuti jedan odsto ukupne populacije ili sedam hiljada ljudi.

„Pokazalo se da i cifre od 9.000 trenutno oboljelih zdravstveni sistem može da pokrije. No, bojim se da polako dosežemo taj limit izdržljivosti, kako što se tiče smještajnih kapaciteta, tako i zdravstvenih radnika, koji su u mogućnosti da odgovore adekvatno. Potreban nam je veći broj ljudi da bi pokrili pacijente koji su razuđeni na više mjesta u raznim odjeljenjima i u više bolnica. Vidjećemo kako će se situacija razvijati“, objasnio je Radojević.

Božidarka Rakočević kaže da su ljekari i epidemiolozi već deset mjeseci pod konstantnim pritiskom i opterećenjem.

Koliko su realni zvanični podaci?

Epidemilozi i ljekari nemaju dilemu da je mnogo više inficiranih u Crnoj Gori nego što to pokazuju zvanične brojke, 9.400 trenutno oboljelih.

„Ne testira se svaki kontakt niti osobe za koje postoji epidemiološki podatak da su moguće inficirane. Što nam govori da sigurno u populaciji imamo veliki broj asimptomatskih ili pacijenata sa blažom kliničkom slikom, koji prosto ne osjećaju potrebu da se jave ljekaru. Mislimo da je ta cifra znatno, znatno veća od trenutno aktuelnih 9.400 trenutno pozitivnih pacijenata“, zaključio je Radojević.

Institut za javno zdravlje, u ponedeljak 16. novembra, ponovo je apelovalo na nadležne da predano i neselektivno, kažnjavaju kršenje zdravstvenih mjera.

„Nažalost, slike koje smo vidjeli iz crnogorskih gradova za vrijeme vikenda ne daju nam razloga za optimizam. Kršenje mjera i nesankcionisanje takvog ponašanja sigurno dovodi do pogoršanja situacije. To će nas staviti u poziciju da ne možemo izaći u susret svim građanima kojima budu potrebni zdravstvena zaštita i pomoć. Moramo priznati da nas takav scenario, kao zdravstvene radnike i profesionalce, plaši i obeshrabuje, a ujedno i obesmišljava napore koje ulažemo skoro devet mjeseci", navode iz Instituta za javno zdravlje.

Šta kaže policija?

Naš upit Upravi policije o tome zašto policija nije djelovala preventivno, odnosno zašto nije reagovala kada su bili najavljeni veliki skupovi u Crnoj Gori, ostao je bez odgovora.

Komentarišući aktuelnu zdravstvenu situaciju u Crnoj Gori i izostanak mjera u cilju sprječavanja širenja korona virusa, nekadašnji policijski funkcioner i generalni sekretar organizacije Civis Zoran Miljanić kaže da je odgovornost na većem broju institucija:

„Kada govorimo o odgovornosti institucija, moramo napomenuti da nije odgovornost samo na policiji, nego je odgovornost na vrhu izvršne vlasti, na komunalnim i inspekcijskim organima i svim onima koji su mogli da utiču da se takve stvari ne dogode. Najveći je problem što su službe djelovale, mislim i na policiju, potpuno selektivno. Nije se vodilo računa o zdravstvenim mjerama već se vodilo računa isključivo o političkom interesu u određenom trenutku i o tome šta najviše odgovara vlasti“.

Prema riječima Miljanića, policija nije reagovala tokom velikog političkog skupa na Trgu nezavisnosti održanom početkom septembra, a slično nereagovanje je nastavljeno i kada je i Srpska pravoslavna crkva organizovala svoje skupove, te je rezultat preopterećenje zdravstvenog sistema:

„Od početka septembra pa do danas, poslije svih skupova kako u režiji crkve, sahrane mitropolita i komitskih šetnji, policija se pravi mrtva. Institucije sistema kao da ne postoje. Kao da su se predale i ne obavljaju svoj posao. Time će se opteretiti zdravstvo do nivoa pucanja zdravstvenih ustanova. Ne smije se raditi selektivno, državni organi moraju biti odgovorni i odraditi svoj posao sve dok su u mandatu. Ako nisu spremni i sposobni pošteno je da podnesu ostavke“, kaže Miljanić.

Službenici policije su tokom vikenda krivično sankcionisali šest osoba zbog kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

Pooštrene mjere

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori od 15. novembra su na snazi restriktivne epidemiološke mjere nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Građanima je zabranjen izlazak iz objekata stanovanja od 21 uveče do pet sati narednog jutra. Zabranjen je međugradski saobraćaj vikendom. Na javnim površinama je dozvoljeno kretanje od maksimum četiri osobe u grupi. Zabranjene su kućne posjete i prisustvo građana vjerskim obredima. Maske su obavezne i u ugostiteljskim objektima kojima je, kao i trgovinama, dozvoljen rad do 20 sati, uz poštovanje mjera. Mjere se primjenjuju do 1. decembra uz mogućnost produženja.

Od svih država regiona, Crna Gora ima najviše 1.492 oboljelih od COVID-a 19 na 100 hiljada stanovnika.

Po broju hospitalizovanih Crna Gora je sa 49 na 100 hiljada stanovnika četvrta u regionu, iza Slovenije, Sjeverne Makedonije i Srbije.

XS
SM
MD
LG