Dostupni linkovi

Imunolog Janković: Predložili smo da objekti u Srbiji rade do 17 časova


Beograd

Imunolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije, Srđa Janković, izjavio je da je medicinski deo Štaba predložio Vladi Srbije 20. novembra da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17 časova.

Janković je za Radio-televiziju Srbije rekao 21. novembra da je pojačanje mera potrebno pre svega kada je reč o objektima koji "nisu nasušna potreba".

"Imamo uveravanja da će mere u potpunosti biti donete kako su predložene", rekao je Janković.

On je dodao i da je predlog da nove mere stupe na snagu što pre.

Zatvoreno zbog korone: U Srbiji stupile na snagu nove mere
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Janković je rekao da je predloženo i da se maske nose u svim situacijama gde može doći do međuljudskih kontakata, što bi važilo i na otvorenom gde ljudi, kako je objasnio, ne mogu izbeći da dođu u kontakt jedni sa drugima.

"Jedan deo nas razmatrao je mogućnost da napišemo da se maska nosi uvek i svuda, ali je prevladao razum jer ne bi imalo smisla da neko nosi masku i šeta sam pored reke", rekao je on.

Krizni štab, dodao je, nije razmatrao uvođenje policijskog časa jer to u ovom trenutku, kako je rekao "ne bi bila svrsishodna mera, ako ove mere budu sprovedene".

On je apelovao na građane da se prilikom opraštanja od patrijarha Irineja pridržavaju mera.

"Celivanje vernicima je važno, ali zaštita života i zdravlja je takođe važna i siguran sam da ćemo najbolje odati poštu tako što ćemo štititi zdravlje bližnjih", istakao je član Kriznog štaba.

Patrijarh Sprske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, biće sahranjen u nedelju, 22. novembra, u kripti hrama Svetog Save u Beogradu. Sinod SPC saopštio je 21. novembra da će se prilikom sahrane sveštenstvo i vernici pridržavati propisanih mera.

I Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije, upozorio je 20. novembra u izjavi za RTS da je sahrana patrijarha rizičan događaj.

Kon je apelovao na sve koji imaju potrebu da isprate patrijarha da "koriste zaštitu koja postoji, da vode računa o distanci i da izbegavaju svaku mogućnost da dođe do zaražavanja".

U petak 20. novembra registrovana su 6.254 nova slučaja zaraze što je najviše od početka pandemije. U poslednja 24 časa, od posledica COVID-19 u Srbiji je preminulo 30 pacijenata.

Trenutno su hospitalizovane 5.803 osobe, od kojih je 192 priključeno na respirator.

XS
SM
MD
LG