Dostupni linkovi

Kovčeg sa telom Irineja u hramu Svetog Save, SPC obećava poštovanje mera


Kovčeg sa telom preminulog patrijarha Irineja u hramu Svetog Save u Beogradu, 21. novembar

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) naveo je da će se tokom sahrane patrijarha Irineja pridržavati epidemioloških mera koje su na snazi u Srbiji.

"Sveti Arhijerejski Sinod obaveštava sveštenstvo, monaštvo i verni narod da će se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, Srpska Pravoslavna Crkva striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi", navodi se u saopštenju Sinoda objavljenog na sajtu SPC 21. novembra.

Tokom molitvenog ispraćaja u Sabornom hramu, telo Irineja je bilo izloženo u kovčegu, ali zaštićeno staklom. Kako se moglo videti, mnogi vernici okupljeni u crkvi nisu nosili zaštitne maske i ljubili su kovčeg. Takođe, kako se moglo videti, pričest je vršena istom kašičicom.

Telo Irineja je 21. novembra preneto u hram Svetog Save u Beogradu, gde će vernici imati priliku da se, kako je SPC navela na sajtu, oproste sa njim.

"Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opelo a telo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti hrama Svetog Save", navodi se na sajtu SPC.

Patrijarh Irinej preminuo je u petak, 20. novembra, rano ujutru, od posledica korona virusa.

Ova slika sadrži osjetljivi sadržaj koji neki ljudi mogu smatrati uvredljivim ili uznemiravajućim.
Vernici se opraštaju i odaju poslednju poštu patrijarhu Irineju.
Vernici se opraštaju i odaju poslednju poštu patrijarhu Irineju.
Upozorenje na grafički sadržaj - Kliknite za otkrivanje
Vernici se opraštaju i odaju poslednju poštu patrijarhu Irineju.

Poruke saučešća stigle su tokom istog dana od brojnih zvaničnika Srbije, regiona i sveta, kao i političkih partija i verskih zajednica.

Vlada Srbija proglasila je trodnevnu žalost u Srbiji zbog smrti patrijarha Irineja. Vlada bh. entiteta Republike Srpske je na telefonskoj sednici u petak takođe donela odluku da se povodom smrti patrijarha Irineja proglasi trodnevna žalost i u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Takođe, na području Brčko Distrikta donesena je odluka o proglašenju dana žalosti na području tog grada na severu Bosne i Hercegovine, 22 novembra, na dan sahrane patrijarha Irineja.

Dan žalosti proglašen je i u nekoliko crnogorskih gradova.

Do izbora budućeg, 46. po redu poglavara Sprske pravoslavne crkve, koji će naslediti patrijarha Irineja, njegove dužnosti, prema članu 57 Ustava SPC, obavlja Sinod kojim predsedava najstariji član.

Patrijarh se bira u roku od tri meseca.

Sinod je saopštio da je na sednici 20. novembra doneta odluka da Sinodu do izbora novog Patrijarha srpskog predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom čije je sedište u Sarajevu.

Patrijarh SPC Irinej primljen je 4. novembra u Vojnu COVID bolnicu Karaburma nakon što mu je tokom redovnog testiranja potvrđena infekcija korona virusom.

Patrijarh Irinej - lik i delo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:07 0:00

Nakon što je 17. novembra iz SPC saopšteno da se patrijarhovo stanje stabilizovalo, 19. novembra pre podne SPC je u saopštenju navela da se zdravstveno stanje patrijarha Irineja pogoršalo.

Poglavar SPC Irinej predvodio je prvog novembra opelo i liturgiju uoči sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kojoj je prisustvovalo hiljade vernika.

Mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra usled komplikacija izazvanih korona virusom.

Na sahrani, gde je bio izložen otvoreni kovčeg sa telom mitropolita, sveštenici, najveći deo vernika, kao i pojedini političari, nisu nosili maske niti poštovali fizičku distancu. Sveštenici su pričešćivali vernike istom kašikom, a deo prisutnih je u mimohodu ljubio ruku pokojnika.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore najoštrije je osudilo, kako je navelo, "drastično kršenje propisanih epidemioloških mera za zaštitu zdravlja i života građana" tokom tri dana koliko je trajao ispraćaj mitropolita Amfilohija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG