Dostupni linkovi

Kon: Sahrana patrijarha je epidemiološki rizik


Član Kriznog štaba Srbije, epidemiolog Predrag Kon.
Član Kriznog štaba Srbije, epidemiolog Predrag Kon.

Član Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog Predrag Kon, rekao je povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da je sahrana u ovom trenutku veliki rizik, i da je njegova dužnost da to kaže.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako apeluje na sve koji imaju potrebu da isprate patrijarha da „koriste zaštitu koja postoji, da vode računa o distanci i da izbegavaju svaku mogućnost da dođe do zaražavanja“.

Kon je istakao i da je takav skup epidemiološki neprihvatljiv u ovom trenutku, ali da je to nešto što ne može da se zabrani.

Patrijarh Sprske pravoslavne crkve biće sahranjen u nedelju, 22. novembra, u kripti hrama Svetog Save u Beogradu, saopštio je Sinod SPC nakon zasedanja u petak. U saopštenju se dodaje da će telo patrijarha Irineja biti izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu tokom liturgije u subotu 21. novembra, a da će posle toga biti preneto u hram Svetog Save na Vračaru, gde će, kako je navedeno, „vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom“.

Patrijarh Irinej preminuo je u petak, 20. novembra, rano ujutru, od posledica korona virusa.

Za danas je inače bila najavljena konferencija za novinare Kriznog štaba koji je zasedao ranije u toku dana, ali je obraćanje otkazano.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za RTS da je na sednici medicinski deo štaba sastavio predlog da se uvedu rigoroznije mere i da je on dostavljen Vladi Srbije na razmatranje.

U Srbiji je trenutno na snazi zabrana rada ugostiteljskih i trgovinskih objekata između 21 i 5 sati ujutru, kao i okupljanje više od pet ljudi na javnom mestu. Nošenje maski je u zatvorenom javnom prostoru obavezno, a preporuka je da se maske nose i napolju.

Inače, u petak 20. novembra registrovana su 6.254 nova slučaja zaraze što je najviše od početka pandemije. U poslednja 24 časa, od posledica COVID-19 u Srbiji je preminulo 30 pacijenata.

Trenutno hospitalizovane 5.803 osobe, od kojih su 192 pacijenta priključena na respirator.

XS
SM
MD
LG