Dostupni linkovi

Sahrana patrijarha SPC Irineja u nedelju, u hramu Svetog Save u Beogradu


Patrijarh Irinej - lik i delo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:07 0:00

Patrijarah Irinej - lik i delo

Patrijarh Sprske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, biće sahranjen u nedelju, 22. novembra, u kripti hrama Svetog Save u Beogradu, saopštio je Sinod SPC nakon zasedanja u petak.

„Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opelo a telo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti hrama Svetog Save“, saopštila je SPC.

U saopštenju se dodaje da će telo patrijarha Irineja biti izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu tokom liturgije u subotu 21. novembra, a da će posle toga biti preneto u hram Svetog Save na Vračaru, gde će, kako je navedeno, „vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom“.

Patrijarh Irinej preminuo je u petak, 20. novembra, rano ujutru, od posledica korona virusa.

"U petak, 20. novembra 2020 godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)", objavljeno je u petak ujutro na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Nakon vesti o smrti patrijarha, pojedini vernici otišli su do Hrama Svetog Save u Beogradu i odali mu poštu paleći sveće, a od brojnih zvaničnika Srbije, regiona i sveta, kao i političkih partija i verskih zajednica, pristigli su izrazi saučešća.

Trodnevna žalost u Srbiji i RS

Vlada Srbija proglasila je trodnevnu žalost u Srbiji zbog smrti patrijarha Irineja. Dan žalosti traje 20. novembra do nedelje 22. novembra, kada će patrijarh biti sahranjen.

Vlada bh. entiteta Republike Srpske je na telefonskoj sednici 20. novembra takođe donela odluku da se povodom smrti patrijarha Irineja proglasi trodnevna žalost i u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Takođe, na području Brčko Distrikta donesena je odluka o proglašenju dana žalosti na području ovog grada na sjeveru Bosne i Hercegovine, 22 novembra, na dan sahrane patrijarha Irineja.

Dan žalosti proglašen je i u nekoliko crnogorskih gradova. Za sada je doneta odluka da jednodnevni dan žalosti bude u Budvi, Herceg Novom, Beranama i Plužinama.

U Budvi će dan žalosti biti u ponedeljak, a u ostale tri opštine u nedelju.

U tim opštinama su na vlasti prosrpske partije.

Do izbora na čelu crkve Sinod i mitropolit Hrizostom

Do izbora budućeg, 46. po redu poglavara Sprske pravoslavne crkve, koji će naslediti patrijarha Irineja, njegove dužnosti, prema članu 57 Ustava SPC, obavlja Sinod kojim predsedava najstariji član.

Patrijarh se bira u roku od tri meseca.

Sinod je saopštio da je na sednici 20. novembra doneta odluka da Sinodu do izbora novog Patrijaha srpskog predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom čije je sedište u Sarajevu, a koji je jutros u Sabornoj crkvi u Beogradu služio pomen patrijarhu Irineju.

Na zgradi Patrijaršije u Beogradu istaknuta je crna zastava, dok su ostale zastave spuštena na polja koplja.

Državni zvaničnici izražavaju saučešće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je ubrzo po objavljivanju informcije o smrti poglavara SPC na svom Instagram nalogu da mu je bila čast što je poznavao patrijarha. "Takvi kao vi nikada ne odlaze", napisao je Vučić uz crno belu fotografiju patrijarha Irineja.

Vučić je uputio i telegram saučešća Sinodu SPC, u kome je naveo da "danas (20. novembra) tuguje Srbija i celo srpstvo".

"Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovek kakvi bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo", naveo je Aleksandar Vučić.

Saučešće je, povodom smrti patrijarha Irineja, saopštenjima izrazila i većina članova vlade Srbije, kao i predsednik vlade Vojvodine Igor Mirović. Telegram saučešća uputio je i predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić.

Povodom smrti patrijarha Irineja Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije dalo je instrukciju da u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije bude otvorena knjiga žalosti.

"U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, upisivanje u knjigu žalosti biće organizovano uz poštovanje svih obavezujućih preventivnih mera i preporuka o zaštiti javnog zdravlja nadležnih organa u zemlji prijema", navodi MSP u saopštenju.

Telegram saučešća uputio je i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić.

Telegrami saučešća iz EU, SAD, Rusije i Francuske

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navodi se na zvaničnoj Tviter stranici predsednika Ruske Federacije.

„Primite naše iskreno saučešće zbog nenadoknadivim gubitka, smrti njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja“, navodi se u priloženom telegramu, u kome se dodaje da je „patrijarh Irinej delima zaslužio autoritet koji ima u svojoj domovini i u inostranstvu“.


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) uputio je saučešće "narodu u Srbiji, koji je u žalosti zbog smrti patrijarha Irineja". "Moje saučešće narodu u Srbiji, koji je u žalosti zbog smrti patrijarha Irineja. Neka počiva u miru", napisao je Varhelji na Tviteru.

Prethodno je ispred Evropske unije (EU) telegram saučešća uputio i šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici (Fabrizi). "Celokupnoj pravoslavnoj zajednici u lično i u ime EU, upućujem najiskrenije saučešće", napisao je Fabrici na zvaničnom nalogu na Tviteru.


U ime Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saučešće je izrazio američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey).

„U ime Sjedinjenih Američkih Država, izjavljujem iskreno saučešće i duboko žaljenje zbog upokojenja patrijarha Irineja. Svojom predanošću veri, crkvi i njenim vernicima bio je nadahnuće nebrojenim poklonicima“, napisao je Godfri na Tviteru.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) saopštio je na Tviteru da je pozvao predsednika Srbije i izjavio mu saopčešće povofom patrijarhove smrti.

"Francuska se pridružuje svim Srbima u žalosti", poručio je Makron.

Saučešća iz BiH

Povodom smrti patrijarha SPC Irineja saučešće je uputio predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija.

„Sa dubokom tugom sam primio vijest o smrti patrijarha Irineja. Upokojenje gospodina Irineja predstavlja veliki gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, cijeli hrišćanski svijet i sve ljude dobre vjere“, navodi se u telegramu saučešća.

Predsednica bh eniteta Republika Srpska Željka Cvijanović saopštila je da „odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost“, dok je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik naveo da su odlaskom patrijarha Irineja građani Republike Srpske izgubili velikog prijatelja.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko uputio je svim vjernicima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve izraze najdubljeg saučešća povodom smrti njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

„Vjerski poglavari ostaju u srcima vjerujućeg naroda i nakon njihove smrti. Riječi patrijarha Irineja izrečene s oltara odzvanjat će dugo u srcima i dušama pravoslavnih vjernika koji su se napajali njegovim riječima“, navedeno je u telegramu visokog predstavnika.

Kako je saopšteno iz Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR), Inzko je imao priliku u više navrata sresti se sa njegovom svetošću, patrijarhom srpskim Irinejem sa kojim je, između ostalog, razgovarao i u vezi s restitucijom zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Saučešća Krivokapića i Đukanovića

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je sa tugom primio vest o smrti patrijarha Irineja.

"Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima. Večna pomen", napisao je Krivokapić na tviteru i dodao da je Irinej bio "veliki čovek koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu i čvrsto držao njeno kormilo".

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom smrti patrijarha Irineja izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima SPC.

“Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja. Upućujem izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima SPC. Molim vas da moja saosjećanja prenesete i njegovim najbližima”, navodi se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Zgrada Patrijaršije u Beogradu
Zgrada Patrijaršije u Beogradu

Saučešće poglavara Islamske zajednice BiH

Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović uputio je pismo saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"U svoje ime i uime Islamske zajednice u BiH upućujem vam izraze svoga saučešća", navodi se u pismu reisu-l-uleme Kavazovića, saopšteno je iz Islamske zajednice u BiH.

Saučešće predstavnika Katoličke crkve

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) izrazila je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti patrijarha Irineja.

Predsednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, izrazio je „hrišćansko saučešće i molitvenu solidarnost Svetom sinodu, svim mitropolitima i episkopima SPC-a, sveštenstvu, monasima i monahinjama i svim vernicima Srpske pravoslavne Crkve“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu HBK.

Ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore izrazio je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog smrti patrijarha Irineja, saopštila je Slovenačka biskupska konferencija.

Saučešće Makedonske pravoslavne crkve

I poglavar Makedonske pravoslavne crkve (MPC) Stefan uputio je telegram saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti pagrijarha Irineja. "SPC i pravoslavlje u celini su u njegovoj ličnosti imali retkog duhovnika, posvećenog pastironačelnika i neumornog arhipastira", navodi se u telegramu poglavara MPC.

Glavni rabin Isak Asiel i Savez jevrejskih opština Srbije uputili su saučešće monaštvu, sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti patrijarha Irineja.

"Vaš bol je i naš bol, vaš gubitak je i naš gubitak", navedeno je u zajedničkom saopštenju rabina i Saveza jevrejskih opština Srbije.

Poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine Mitropolit Epifanije, izrazio je saučešće povodom smrti patrijarha Irineja, saopštila je ambasada Ukrajine koja je SPC u saopštenju nazavala sestrinskom crkvom.

„U svoje ime i ime cele Pravoslavne crkve Ukrajine izražavam saučešće arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, pastvi i srpskom narodu. Reči podrške i utehe, koje je napisao apostol Pavle, neka budu posebno u vašim srcima ovih dana“, naveo je mitropolit Epifanije, a prenela amabsada Ukrajine.

Zaražen nakon sahrane mitropolita Amfilohija

Patrijarh SPC Irinej primljen je 4. novembra u Vojnu kovid bolnicu Karaburma nakon što mu je tokom redovnog testiranja potvrđena infekcija korona virusom.

Nakon što je 17. novembra iz SPC saopšteno da se patrijarhovo stanje stabilizovalo, 19. novembra pre podne SPC je u saopštenju navela da se zdravstveno stanje patrijarha Irineja pogoršalo.

Poglavar SPC Irinej predvodio je prvog novembra opelo i liturgiju uoči sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kojoj je prisustvovalo hiljade vernika.

Sahranjen mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra usled komplikacija izazvanih korona virusom.

Na sahrani, gde je bio izložen otvoreni kovčeg sa telom mitropolita, sveštenici, najveći deo vernika, kao i pojedini političari, nisu nosili maske niti poštovali fizičku distancu. Sveštenici su pričešćivali vernike istom kašikom, a deo prisutnih je u mimohodu ljubio ruku pokojnika.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore najoštrije je osudilo, kako je navelo, "drastično kršenje propisanih epidemioloških mera za zaštitu zdravlja i života građana" tokom tri dana koliko je trajao ispraćaj mitropolita Amfilohija.

Izjave o Kosovu

U svom prvom obraćanju kao patrijarh, Irinej je o Kosovu je govorio kao o „svetoj srpskoj zemlji“, a obavezao se i da će duhovni i administrativni centar SPC ostati u Peći.

"Sa ovog svetog mesta, u ovom radosno-bolnom trenutku, upućujemo vapajni apel moćnim faktorima sveta u čijim rukama je sudbina Kosova i Metohije, uz molitvu Gospodu da ne ogreše svoju dušu donošenjem rešenja po pitanju statusa ove srpske južne pokrajine kojim bi srpski narod bio lišen vekovnog prava na svoju postojbinu, na svoje domove i na svoj imetak, na groblja svojih predaka i na svoje svetinje", rekao je Irinej 3. oktobra 2010. godine.

Takođe se zalagao i protiv članstva Kosova u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) i ocenjivao da bi to bila "tragedija kulture u svetu".

"Crkva blagosilja odbrambene ratove. Rat jeste zlo, ali kada nam neko nešto otima moramo da se branimo. Ako se nešto otima i ako ne možete milom da se odbranite, šta nam preostaje nego da se branimo silom", rekao je Irinej novinarima u Beogradu u novembru 2015. godine.

Irinej je imao i oštar stav po pitanju Vašingtonskog sporazuma, koji su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti potpisali su u Beloj kući 4. septembra, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa (Trump)

„Jedini dogovor koji SPC prihvata jeste samo onaj u kojem je Kosovo u sastavu Srbije", izjavio je Irinej za portal Nova.rs 8. septembra.

O odnosima u regionu

Izjave patrijarha Irineja i njegov odnos prema Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini su takođe izazivale kritike u regionu.

Prilikom posete Hrvatskoj u avgustu 2015, gde je pred nekoliko stotina vernika u manastiru Krka kod Kistanja predvodio liturgiju povodom 400. godišnjice srpske Bogoslovije, rekao je da su Srbi i Hrvati bratski narodi koji su se podelili i naneli jedni drugima zlo koje se ne sme ponoviti.

"Zlo su činili nama susedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj meri nego oni", rekao je patrijarh, dodajući kako je bitno oprostiti, ali i dobiti oprost za nedela koja su, kako je naveo, poneki među Srbima činili.

Irinej je takođe negirao i postojanje crnogorskog naroda, ponavljajući da političari mogu da stvaraju "svoje granice", ali da će narod uvek biti jedan i imati jednu Crkvu.

Patrijarh nije priznavao ni granice između Srbije i Republike Srpske. Na pravoslavni Badnji dan u januaru 2020. godine, Irinej je nakon susreta sa tada članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom izjavio kako „ne postoje granice za Srbiju i Republiku Srpsku, kao i da one i ne smiju i ne treba da postoje, jer je reč o jednom narodu, koji govori jedan jezik i sve što ima od vrednosti, to mu je zajedničko“.

Irinej je bio i oštar kritičar zapada, zalagao se za bliže odnose sa Rusijom i protivio se autokefalnosti ukrajinske crkve.

Biografija

Po biografiji na sajtu SPC, Irinej Gavrilović rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. godine, gde je završio osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Bogosloviju je završio u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku, da bi posle toga bio postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora 1959. godine u manastiru Rakovica, primio je monaški čin i dobio ime Irinej.

Postdiplomske studije završio je u Atini, a 1969. godine postavljen je za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog. Odatle se vratio u Prizren, gde je postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. bio je izabran za vikarnog episkopa Patrijarha Pavla sa titulom moravičkog episkopa. Godinu dana kasnije, 1975. godine, izabran je za episkopa niškog gde se nalazio do izbora za patrijarha.

Na tu, najvišu funkciju u SPC, izabran je u januaru 2010. godine.

XS
SM
MD
LG