Dostupni linkovi

Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta, dodatna sredstva za borbu protiv pandemije


Zgrada Vlade Srbije
Zgrada Vlade Srbije

Vlada Srbije usvojila je 5. novembra novi rebalans budžeta za 2020. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.3 milijardi dinara (11.1 milion evra) i rashodi u visini od 1.8 milijardi dinara (15.4 miliona evra), odnosno deficit od 483 milijarde dinara (4.1 milijarda evra).

Novim rebalansom ovogodišnjeg budžeta odobrena su dodatna sredstva za prevenciju i ublažavanje posledica nastalih usled pandemije izazvane korona virusom, stoji na sajtu Vlade Srbije.

U saopštenju Vlade se navodi da su sredstva opredeljena za dodatno opremanje kovid bolnica, izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu, kao i za nabavku lekova i sanitetskog materijala.

Rebalansom budžeta su povećane isplate Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u cilju sprečavanja širenja bolesti, a takođe su opredeljena sredstva za kapitalne projekte, produženo sprovođenje programa mera ekonomske pomoći, dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije, održavanje državnih puteva, izgradnju autoputeva, kao i za direktne podsticaje u poljoprivredi.

U slučaju odsustva ovih mera podrške privredi i stanovništvu pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini bio bi veći, i iznosio oko pet odsto, ocenila je Vlada Srbije.

Usvojene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i kazne za nepoštovanje mera

Na sednici Vlade od 5. novembra je odobren Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a "izmene Zakona predvđjaju uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica".

Ocenjeno je da je "neophodno obezbediti striktno poštovanje mera kako bi se zaštitili zdravlje i životi građana, sačuvao zdravstveni sistem, kao i privreda".

Visina kazni, čija će se primena, kako je saopšteno, efkasnije sprovoditi, za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance biće 5.000 dinara za fizička lica, dok će kazna za pravna lica iznositi od 50.000 do 300.000 dinara.

Na sednici je doneta odluka da se zaposlenima u zdravstvenim ustanovama jednokratno isplati novčana pomoć od po 10.000 dinara iz Plana mreže zdravstvenih ustanova.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG