Dostupni linkovi

Budžet Beograda rebalansom manji za 102 miliona evra


Zgrada Skupštine grada Beograda
Zgrada Skupštine grada Beograda

Budžet grada Beograda smanjen je sa 122 milijarde dinara (1,03 milijarde evra) na 110 milijardi dinara (935 miliona evra) na sednici Skupštine grada održanoj 28. septembra, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić finansije glavnog grada ocenio je kao „stabilne“.

Prema predlogu rebalansa, novi budžet grada Beograda iznosiće 110 milijardi dinara (935 miliona evra), dok će opštinski budžeti iznositi 12,9 milijardi dinara (109 miliona evra).

Na sednici Skupštine grada na kojoj se raspravljalo o predlogu novog rebalansa ovogodišnjeg budžeta Beograda, zamenik gradonačelnika naveo je dva razloga za smanjenje budžeta grada.

„Prihodi budžeta smanjeni su 15 do 16 odsto zbog odlaganja plaćanja poreza i doprinosa po odluci Vlade Srbije, usled epidemije, od kojih je gradskoj kasi pripadalo 66 odsto. Drugi razlog za rebalans je odluka grada da se ne zadužuje, ali da redovno plaća sve dospele rate kredita u ukupnom iznosu od 38 miliona evra, među kojima su najveće obaveze po osnovu kredita za izgradnju mosta na Adi“, objasnio je Vesić.

Dodao je da bez obzira na smanjene prihoda gradske kase u odnosu originalni budžet, kada je iznosio oko 143 milijarde dinara (1,2 milijarde evra), neće biti smanjena socijalna davanja kao ni subvencije obdaništima i dotacije komunalnim preduzećima.

Budžet Beograda imao je već jedan rebalans od početka godine, tačnije aprila meseca, kada je sa 143 milijarde dinara(1,2 milijarde evra) smanjen na 122 milijarde dinara(1,03 milijarde evra).

Tada je zamenik gradonačelnika odluku da se budžet smanji za čak 20 milijarde dinara (170 miliona evra) objasnio vanrednim stanjem, uputstvima Vlade Srbije i time što je zbog pandemije korona virusa opala privredna aktivnost.

Krajem 2019. godine, predstavnici beogradske vlasti opisivali su budžet za narednu godinu kao razvojni i investicioni, navodeći da je u interesu građana. Sa druge strane, deo opozicije žestoko je kritikovao izglasanu gradsku kasu, tvrdeći da se više novca planira za monumentalne simbole nego za istinske potrebe građana.

Prvobitno usvojeni budžet Beograda za 2020. je bio za gotovo 10 odsto veći nego za 2019. godinu.

XS
SM
MD
LG