Dostupni linkovi

Škrijelj: Zahtjevi studenata opravdani, mogući protesti


Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu
Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu

„Od danas sam i ja u protestima kao rektor, na strani studenata koji imaju opravdane zahtjeve“, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare, Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Referirajući se na proteste studenata Medicinskog fakulteta, Škrijelj je rekao da postoji mogućnost organizovanja masovnih protesta, uz poštivanje epidemiološko-higijenskih mjera, na koje bi pozvao 2.600 zaposlenih na UNSA i više od 22.000 studenata.

„Ne želim da nas više iskorištavaju uzimajući novac, a ne radeći, uposlenici Medicinskog fakulteta UNSA i Kliničkog centra UNSA koji su uskratili pravo studentima na školovanje“, rekao je Škrijelj na pres-konferenciji.

Studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu izašli su 4.oktobra na ulice tražeći da nadležni ispune njihova četiri zahtjeva.

Kako su student naveli, najvažniji zahtjev je da se ponovo uspostavi praktična nastava na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Osim njih, to zahtjevaju i studenti Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija.

Rektor Unverziteta u Sarajevu kaže kako će najvjerovatnije iduće sedmice sazvati hitnu sjednicu Senata Univerziteta u Sarajevu i tražiti razmatranje obustave rada Univerziteta u znak solidarnosti sa studentima.

„Ukoliko studentima Fakulteta zdravstvenih studija, Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta, te Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, za koje je Medicinski fakultet odbio izvoditi nastavu, ne bude uspostavljena nastava do kraja ove sedmice, ti fakulteti će angažovati profesore sa drugih univerziteta“ rekao je Škrijelj.

On je naglasio da će Univerzitet tražiti od Vlade KS da sredstva budu skinuta sa budžeta Medicinskog fakulteta UNSA i Kliničkog centra UNSA i preusmjerena za plaćanja profesora koji žele raditi.

Sukob između rektora UNSA Rifeta Škrijelja i Medicinskog fakulteta UNSA traje više od godinu.

U julu 2019.godine Škrijelj je rekao kako se na Medicinskom fakultetu ne poštuje i ne provodi Zakon o visokom obrazovanju, da se ne poštuje Statut Univerziteta, ignorišu odluke rukovodilaca visokoškolske ustanove, rektora Univerziteta, ignorišu odluke Upravnog odbora Univerziteta, ignorišu odluke inspekcije, ignorišu odluke sudova.

U novembru 2018. godine, Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu potvrdio je odluku rektora Rifata Škrijelja o suspenziji dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu, Semre Čavaljuge. Osim potvrde o suspenziji, članovi Upravnog odbora sarajevskog Univerziteta odlučili su i da u nastavu na Fakultet bude vraćeno još dvoje profesora kojima je Čavaljuga dala otkaz.

Protesti studenata medicinske grupacije se nastavljaju, tako će studenti Fakulteta zdravstvenih studija protestovati u četvrtak 5. novembra, a studenti Farmaceutskog u petak 6. novembra.

Proteste su kažu morali ovako organizovati, kako bi ispoštovali epidemiološke mjere Kriznog štaba Kantona Sarajevo, prema kojima je dozvoljeno okupljanje maksimalno 60 osoba na otvorenom prostoru.

XS
SM
MD
LG