Dostupni linkovi

Dekanesa smijenjena, profesori vraćeni na posao


Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, ilustrativna fotografija

Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu potvrdio je odluku rektora Rifata Škrijelja o suspenziji dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu, Semre Čavaljuge. Osim potvrde o suspenziji, članovi Upravnog odbora sarajevskog Univerziteta odlučili su i da u nastavu na Fakultet bude vraćeno još dvoje profesora kojima je Čavaljuga dala otkaz.

Profesor Ismet Gavrankapetanović dobio je otkaz na Medicinskom fakultetu nakon što je s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu početkom 2018. godine prešao da radi u Opštu bolnicu kao ortoped. Osim Gavrankapetanoviću, ugovori na Fakultetu raskinuti su i još nekim profesorima i asistentima koji su u približno istom periodu napustili Klinički centar.

Odlukom Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu (UO UNSA), osim Ismeta Gavrankapetanovića, na katedru ovog fakulteta vraćaju se kardiohirurg Mirsad Kacila i oftalmolog Jasmina Alajbegović-Halimić. Iako je dekanesa Čavaljuga kao argument za raskid ugovora navela da su oni, kao i profesor Gavrankapetanović, otišavši s Kliničkog centra izgubili nastavnu bazu, rješenjem UO UNSA-e to je negirano.

"Razmatrali smo radno-pravni status koji je za ovo troje profesora prekinut. Sa sedam glasova za i dva protiv, uvažili smo njihove prigovore koje su uložili, tako da će oni, zajedno sa profesorom Gavrankapetanovićem biti vraćeni na katedru. Prema mišljenju i nalazima članova Upravnog odbora, ovo troje profesora su imali status redovnog i vanrednog profesora i bili su u procesu nastave, tako da je njihov povratak na katedru opravdan", objasnio je predsjednik Upravnog odbora UNSA Murat Ramadanović.

Na istoj sjednici UO UNSA podržana je i suspenzija dekanese Čavaljuge, koju je donio rektor Unverziteta Rifat Škrijelj. Kako je potvrdio za Radio Slobodna Evropa, takva odluka je donešena zbog ignorisanja uputstva rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da vrati na posao profesora na Medicinskom fakultetu Ismeta Gavrankapetanovića, ali i zbog nepoštovanja zakona i Statuta UNSA.

Dekanesa glavni nepoštivalac zakona: Rifat Škrijelj
Dekanesa glavni nepoštivalac zakona: Rifat Škrijelj

"Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu se krše ljudska prava, na Medicinskom fakultetu se postupa po nejednakopravnosti, zakon se ne poštuje, statut se ne poštuje, ne provode se odluke organa i tijela Univerziteta. Ja kao rektor ne namjeravam stati i svaku nejasnu i nezakonitu stvar na Medicinskom fakultetu nastojaću da iščistimo u ovom periodu koji je pred nama. Da bi sve to uradili mora se krenuti redom. Od onoga ko je glavni prekršitelji i nepoštivalac zakona, a to je u ovom trenutku dekanesa Medicinskog fakulteta, koleginica Semre Čavljauga", kaže rektor Škrijelj.

Dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semra Čavaljuga nakon suspendovanja nije se javno oglašavala, osim na web stranici fakulteta, gdje je u formi saopštenja navedeno da nije bilo kršenja zakona, te da je redovni profesor hirurgije Gavrankapetanović imao ugovor o radu sa Fakultetom na određeno vrijeme i to dok je zaposlen u Kliničkom centru.

"Redovni profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, Ismet Gavrankapetanović, svojevoljno je napustio KCUS. Na isti dan, silom zakona, završen je i njegov radni odnos na dio radnog vremena sa Medicinskim fakultetom. Njegov ugovor o radu sa Fakultetom je glasio na određeno vrijeme, dok je uposlen u KCUS-u. Za ovo postoje važni zakonski razlozi, naime Fakultetu Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH zabranjuje poslati studente na nastavu u bilo koju zdravstvenu ustanovu koja nije verificirana kao tercijarna univerzitetska bolnica. Jedina univerzitetska bolnica u Kantonu Sarajevo je Klinički Centar Univerziteta u Sarajevu i, koliko god im se to možda ne sviđalo, ljekari - kliničari koji žele predavati na ovom fakultetu moraju najprije biti zaposleni u KCUS-u", navodi se u saopštenju Medicinskog fakulteta objavljenog na njihovoj web stranici.

Dugogodišnji direktor Opšte bolnice u Sarajevu Bakir Nakaš smatra da Medicinski fakultet u Sarajevu već neko vrijeme nije na onom nivou na kojem bi trebalo da budu visokoškolske ustanove, te da se ovakvim ponašanjem njegovog osoblja šalje jako loša slika u javnost, ali i svim budućim studentima.

"Ovo je nešto što nigdje u svijetu nije zabilježeno. Ovdje su u jednom mandatu, znači za manje od četiri godine, smijenjene tri dekanese. To je nešto što ni Guiness ne može da stavi u svoju knjigu. Ono što je očigledno je da se nešto dešava izvan sistema, a što utiče na te ljude i na određeni način upravlja sa njima. Iskreno, krajnje je vrijeme da se promjeni taj odnos, ali i da se promjeni odnos Univerziteta, koji bi trebao da ima ingerencije da se na svim fakultetima zaustavi bilo kakva manipulacija pojedinca, ili grupe pojedinaca i to je ono što je u ovom trenutku najvažnije", smatra doktor Nakaš.

I nekadašnji ratni hirurg Edo Jaganjac koji danas živi i radi u Pragu, smatra da je situaciju u zdravstvu u Sarajevu alarmantna, ali da ovakva odluka Univerziteta u Sarajevu daje nadu da se mora živjeti i raditi po zakonu.

Konačno jedna normalna stvar u državi koja je do sada izgledala sve, samo ne normalno: Edo Jaganjac
Konačno jedna normalna stvar u državi koja je do sada izgledala sve, samo ne normalno: Edo Jaganjac

"Prvo, moram da kažem da je ovakva odluka Upravnog odbora o povratku profesora na Medicinski fakultet- fantastična. Ovo je konačno jedna normalna stvar u državi koja je do sada izgledala sve, samo ne normalno. Ja vjerujem da je ovo početak nečega što se zove poštivanje zakona, jer čini mi se da politička sila nije onako jaka kao nekad, tako da zakon mora da pobjedi", kaže Jaganjac.

U posljednje dvije i po godine Klinički centar u Sarajevu je napustilo ili dobilo otkaz oko 40 ljekara. Među njima je desetak profesora. Dok uprava tvrdi da se u bolnici uvodi red nakon dugogodišnjih gubitaka, advokatski tim Ismeta Gavrankapetanovića podnio je krivične prijave protiv nekoliko osoba za više krivičnih djela. Dokumentaciju je od Medicinskog fakulteta i od rektora UNSA u vezi slučaja Gavrankapetanović zatražilo i Kantonalno tužilaštvo, a dekanesa Čavaljuga ima mjesec dana roka za žalbu na odluku o njenoj suspenziji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG