Dostupni linkovi

Škrijelj: Medicinski fakultet zloupotrebljava svoju web stranicu


Rfat Škrijelj na konferenciji za novinare

Postupcima neodgovornih i zlonamjernih pojedinaca došlo je do zloputrebe akademskog prostora na Medicinskom fakultetu jer se web stranica fakulteta, koja je istovremeno i oglasna ploča, koristi u političke svrhe. Najnovije saopštenje Medicinskog fakulteta ili demant postavljeno je na web stranici i usmjereno protiv osnivača Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i njegovog rektora, izjavio je rektor UNSA Rifat Škrijelj na danas održanoj konferenciji za novinare, prenosi Fena.

Naime, u demantu se navodi kako ranije izjave rektora Rifata Škrijelja i premijera Kantona Sarajevo o stanju na Medicinskom fakultetu nisu tačne

Na konferenciju za novinare koja je bila posvećena navodnom kršenju Zakona o visokom obrazovanju te zloupotrebama na Medicinskom fakultetu prisustvovali su kao publika predstavnici Nastavno naučnog vijeća Medicinskog fakulteta.

Pri kraju konferencije je došlo do verbalnog obračuna rektora i osoblja Medicinskog fakulteta, budući da im rektor nije dozvolio da se obrate.

Sebija Izetbegović i osoblje Medicinskog fakulteta na konferenciji za novinare
Sebija Izetbegović i osoblje Medicinskog fakulteta na konferenciji za novinare


Škrijelj je istakao da web stranice fakulteta služe prije svega za informisanje studenata i profesora o akademskim pitanjima.

"Kao rektor mogao bih ugasiti web stranicu Medicinskog fakulteta UNSA, ali da to neću učiniti jer ta stranica služi profesorima i studentima", naveo je.

Također, rektor je demantovao sve navode Medicinskog fakulteta koji su postavljani na njihovoj web stranici i koji se tiču UNSA, uključujući rektora, Senat i upravni odbor.

"To je nedopustivo ponašanje. Ono nije akademski i nije dobro. Javno upozoravam, kao rektor da prestanete postavljati političke proglase preko infrastrukture UNSA", kazao je Škrijelj.

Škrijelj je ovom prilikom pozvao kolegice i kolege s Medicinskog fakulteta da se svojim odlukama i ponašanjem vrate u okvire zakona.

"Izaberite vršioca dužnosti dekana pa dekana i procesi idu svojim tokom. Ako bude krivičnih djela, odgovarat će oni koji su ih počinili", rekao je Škrijelj.

On je istakao da očekuje kako će profunkcionisati pravna država na primjeru Medicinskog fakulteta UNSA i da onaj ko ne poštuje zakon automatski ne poštuje državu i širi anarhiju.

Rektor Škrijelj je više puta istakao da ne postoje lični problemi između njega kao rektora i NNV Medicinskog fakulteta ni smjenjene dekanase Semre Čavaljuge, nego da on prije svega insistira na poštivanju zakona

Također, odgovarajući na pitanje da li poistoji šansa da se zajednički sjedne, jer trpe i studenti i pacijenti, te riješi ovaj problem, naveo je da s njegove strane postoji spremnost na dijalog.

Rektor je također obavijestio novinare da je Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnio krivičnu prijavu povodom osnovane sumnje u nezakonito i nesavjesno postupanje odgovornih lica na Medicinskom fakultetu UNSA.

XS
SM
MD
LG