Dostupni linkovi

Nenad Popović kandidat za ministra bez portfelja u Vladi Srbije


Nenad Popović

Dosadašnji ministar bez portfelja koji je bio zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kandidat je za ministra bez portfelja i u novoj Vladi Srbije.

To se navodi u predlogu za sastav nove Vlade Srbije, koji je objavljen na sajtu Skupštine Srbije.

Popović je predsednik Srpske narodne partije (SNP), koalicionog partnera Srpske napredne stranke, koja je na izborima 21. juna osvojila ubedljivu većinu glasova.

U julu 2019. Popovićeva SNP je saopštila da je spremna da ne bude deo Vlade Srbije ako, kako su naveli, "nekome smeta to što brane Kosovo i Ustav Srbije" i što žele da "jačaju prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom", što kažu da "neće da daju ni metar zemlje", niti da "zbog evropskih integracija budu genocidan narod".

Tadašnja premijerka Ana Brnabić prethodno je reagovala na Popovićeve navode da je Briselski sporazum (između Srbije i Kosova) "mrtav" i "da evropskih integracija Srbije više nema". Brnabić je tada rekla da je Popović izneo stav direktno suprotan stavu Vlade čiji je član".

Popovićeva stranka sarađuje sa Jedinstvenom Rusijom, partijom ruskog predsednika Vladimira Putina sa kojom ima više međupartijskih sporazuma.

Ime Nenada Popovića našlo se 2017. godine u projektu "Rajski papiri" koji otkriva veze više od 120 svetskih političara sa ofšor kompanijama. Kako je tada objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK, dokumenta su otkrila da poslovi i imovina Nenada Popovića vrede najmanje 75 miliona dolara, dok je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona.

Popović je tada saopštio da su njegove kompanije registrovane u Rusiji i Evropi i demantovao da je bilo koja registrovana u "ofšor zonama koje se pominju u istraživanju 'Rajski papiri'".

Skupština Srbije raspravljaće u sredu, 28. oktobra, o novoj Vladi Srbije koja će imati 21 ministarstvo i dva ministra bez portfelja.

Pored Nenada Popovića, kandidat za ministra bez portfelja je Novica Tončev, potpredsednik Socijalističke partije Srbije.

Uz Srpsku naprednu stranku, novu vladu će činiti i njihov dosadašnji partner Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, kao i Srpski patriotski savez – SPAS Aleksandra Šapića, koji je do sada bio u opoziciji.

XS
SM
MD
LG