Dostupni linkovi

Skupština Srbije u sredu bira novu Vladu


Poslanici u Skupštini Srbije, 22. oktobar
Poslanici u Skupštini Srbije, 22. oktobar

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sazvao je za sredu, 28. oktobar, posebnu sednicu parlamenta na čijem su dnevnom redu izbor nove Vlade Srbije i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade, saopštila je informativna služba Skupštine Srbije.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić prvo će pred poslanicima izneti ekspoze sa planom rada budućih ministara, posle čega sledi skupštinska rasprava i glasanje o novom sastavu vlade Srbije.

Uz Srpsku naprednu stranku, koja je osvojila ubedljivu većinu na izborima 21. juna, novu vladu će činiti i njihov dosadašnji partner Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, kao i Srpski patriotski savez – SPAS Aleksandra Šapića, koji je do sada bio u opoziciji.

Kako je određeno Zakonom o ministarstvima, koji je Skupština usvojila 26. oktobra, nova vlada imaće 21 ministarstvo.

Ministar spoljnih poslova u novoj Vladi Srbije, kako je saopštila 25. oktobra saopštila Ana Brnabić, biće Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović će biti ministarka rudarstva i energetike, dok Siniša Mali i Zlatibor Lončar ostaju u svojim resorima - finansija i zdravstva.

U Vladu ulaze i dosadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković kao ministarka kulture i informisanja, Tomislav Momirović će biti ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zamenica direktora Insituta Milan Jovanović "Batut" i članica Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19 Darija Kisić Tepavčević biće ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Ratko Dmitrović iz Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića biće ministar za brigu o porodici i demografiji.

Dosadašnji ministar državne uprave Branko Ružić biće prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete iz redova Socijalističke partije Srbije (SPS). Novica Tončev koji je takođe potpredsednik SPS, biće ministar bez portfelja.

U Vladu ulazi i Gordana Čomić, nekadašnja funkcionerka opozicione Demokratske stranke, kao ministarka za ljudska prava i društveni dijalog.

Ministarka privrede biće Anđelka Atanacković, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vodiće Branislav Nedimović, Ministarstvo zaštite životne sredine Irena Vujović.

Na čelu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija biće Tatjana Matić, Ministarstvo pravde vodiće Maja Popović, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Ministarstvo za evropske integracije Jadranka Joksimović, Ministarstvo omladine i sporta ostaje Vanji Udovičiću, a na čelu Ministarstva za brigu o selu biće Milan Krkobabić.

Nova Vlada bi nakon rasprave i glasanja u parlamentu trebalo da položi zakletvu, čime i zvanično otpočinje svoj mandat.

Vlada će imati ograničen mandat i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsedničkim izborima, najavio je predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG