Dostupni linkovi

Kon: Razmišljamo o pooštravanju mera u Srbiji


Beograd, 19. oktobar
Beograd, 19. oktobar

Član Kriznog štaba Vlade Srbije Predrag Kon izjavio je da se razmišlja o pooštravanju mera, navodeći da je epidemiološka situacija nepovoljna i da se "i dalje pogoršava".

"Očekuje se porast zaraženih ove i sledeće nedelje. Posle toga se nadamo da ćemo uspeti da zaravnimo krivu. Povećavaće se i broj onih koji su za hospitalizaciju. To važi za celu Srbiju, a najteža situacija je u Beogradu", rekao je Kon za televiziju Pink.

On je dodao da je jasno da se ne može sedeti "skrštenih ruku", ako se broj zaraženih bude povećavao.

"Virus se najviše prenosi na mestima za zabavu i tu treba najviše da utičemo. Menjaće se zakon jer je sankcija, izgleda, neophodna", rekao je Kon.

Kon je rekao i da se povećava broj škola u kojima ima zaražene dece, ali da su to još uvek pojedinačni slučajevi.

"Praksa je pokazala da su maske efikasna zaštita i da štite do 99 odsto ukoliko ih svi nose. Moja preporuka za sve je da stave masku čim izađu iz stana i da je skinu samo kada jedu ili piju", naveo je Kon.

U Beogradskoj areni 34 pacijenta

U privremenoj kovid bolnici u Beogradskoj areni trenutno se nalazi 34 pacijenata, a za 24 časa već su tri pacijenta zbog pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja prebačeni na Infektivnu kliniku, izjavio je zdravstveni koordinator te privremene bolnice Predrag Bogdanović.

On je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao da pacijenti koji su smešteni u Areni imaju umereno tešku kliničku sliku, a da je starosna struktura promenjena u odnosu na prvi talas.

"Sada su pacijenti starije životne dobi, 60, 70, 80, godina", rekao je Bogdanović i dodao da će oni u Areni biti dve, do tri nedelje, kada odlaze kućama na dalje lečenje.

U Vojvodini nesigurno

Epidemiološka situacija u Vojvodini je nesigurna, sa tendencijom pogoršanja, jer je u odnosu na prethodnu nedelju registrovan značajan porast slučajeva infekcije korona virusom, saopšteno je 27. oktobra iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

"Dnevni broj registrovanih slučajeva u Vojvodini kontinuirano raste od utorka 20. oktobra, te je tokom jučerašnjeg dana registrovano 86 novih slučajeva. Nepovoljna okolnost je što broj hospitalizovanih značajno raste", stoji u saopštenju.

Navodi se da je u Vojvodini trenutno 516 aktivnih slučajeva što predstavlja više nego dvostruko veći broj u odnosu na prethodnu nedelju.

Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu - 246, što je, takođe, udvostručenje u odnosu na prethodnu nedelju.

Janković: Preti eksponencijalni rast broja zaraženih

Član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih korona virusom i dodao da se "mora učiniti sve da do toga ne dođe".

Janković je za RTS rekao da zabrinjava svaki porast brojki, i zaraženih i preminulih i pacijenata na respiratoru.

"Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti porast broja zaraženih. Pre nego što govorimo o pooštravanju, mere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine", rekao je Janković.

On je naveo i da virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu.

U Srbiji je 26. oktobra registrovan 341 novi slučaj zaraze od 6.503 testiranih. Od posledica COVID-19 preminula je jedna osoba, objavljeno je na portalu Ministarstva zdravlja Srbije.

Hospitalizovano je 768 osoba, od kojih je 39 na respiratoru.

XS
SM
MD
LG