Dostupni linkovi

Borelj: Sporazum o normalizaciji hitan i presudan za evropski put Kosova i Srbije


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borell) je poručio da Evropska unija pridaje veliku važnost “prevazilaženju nasleđa prošlosti i ukidanju nekažnjivosti širom regiona”.

On je ove navode izneo u pisanom podgovoru na poslaničko pitanje iz Evropskog parlamenta koje se tiče optužbi o ranim zločinima koje terete kosovskog predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci) pred Specijalnim sudom u Hagu.

Viosoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost je u odgovoru podvukao da briselske institucije snažno podržavaju rad specijalnih komora i Specijalnog tužilaštva Kosova koji su važna demonstracija posvećenosti Kosova vladavini prava zakona, “što je zauzvrat ključni element napretka Kosova na evropskom putu i angažovanja EU sa Zapadnim Balkanom u celini”.

On je zastupnicima Parlamenta potvrdio da je postignut napredak u obnovljenom dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

“Obe strane moraju uložiti dalje značajne napore kako bi postigle sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji. Takav sporazum je hitan i presudan, tako da Kosovo i Srbija mogu napredovati na svojim evropskim putevima”, naglasio je Borelj.

Specijalno tužilaštvo sa sedištem u Hagu je 24. juna potvrdilo da su nadležnom sudiji predali optužnicu protiv kosvskog predsednika, Hašima Tačija koji se, prema navodima, terreti za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti. Do tog trenutka je kosovski predsednik u ime Kosova vodio dijalog na najvišem politčkom nivou o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

U subotu 24. oktobra je istekao rok od šest meseci kada sudija prethodnog postupka Specijalizovanih veća u Hagu treba da potvrdi ili odbaci optužnicu u celosti ili delimično.

Ipak, u izuzetnim okolnostima, ako specijalizovani tužilac iznese valjan razlog pre potvrđivanja optužnice, sudija može da izda nalog za privremeno neobelodanjivanje javnosti optužnice kako bi se „sprečilo bekstvo optuženog ili predupredilo svako drugo remećenje postupka ili socijalni nemiri“.

Hašim Tači je najavio da će podneti ostavku ako se potvrdi optužnica protiv njega.

XS
SM
MD
LG