Dostupni linkovi

Hag još bez odluke o optužnici protiv Tačija, rok ističe u subotu


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Specijalizovana veća u Hagu još nisu saopštila javnosti da li je optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija potvrđena ili odbačena, a rok za to ističe sutra, 24. oktobra.

Specijalizovano tužilaštvo tereti Tačija za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U subotu 24. oktobra ističe rok od šest meseci kada sudija prethodnog postupka Specijalizovanih veća u Hagu treba da potvrdi ili odbaci optužnicu u celosti ili delimično.

Ipak, u izuzetnim okolnostima, ako specijalizovani tužilac iznese valjan razlog pre potvrđivanja optužnice, sudija može da izda nalog za privremeno neobelodanjivanje javnosti optužnice a kako bi se „sprečilo bekstvo optuženog ili predupredilo svako drugo remećenje postupka ili socijalni nemiri“.

Navodi se to u Pravilnika o postupku i dokazima Specijalizovanih veća.

„Optužnica se, u svakom slučaju, obelodanjuje javnosti, uz eventualno redigovanje po potrebi, najkasnije do prvog stupanja optuženog pred sud“, stoji u pravilu 88 ovog pravilnika.

Portparolka veća Angela Griep u izjavi za RSE navodi i da Pravilnik o postupku i dokazima ne predviđa obavezu objavljivanja odluke pretpretresnog sudije o odbacivanju svih ili nekih optužbi u optužnici.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

„Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici“, navodi se u saopštenju.

Tači je ranije izjavio da će u slučaju potvrđivanja optužnice podneti ostavku.

Pred Specijalizovnim većima do sada je potvrđena jedna optužnica za ratne zločine protiv Saliha Mustafe, koji je već priveden i koji će se 28. oktobra izjasniti po pitanju optužnice.

XS
SM
MD
LG