Dostupni linkovi

Burne reakcije na izjavu Ministarstva kulture Srbije o demoliranju izložbe


Grupa mladića upala je 13. oktobra u večernjim satima na izložbu strip crteža u Galeriju Stara Kapetanija u Zemunu i pocepala radove
Grupa mladića upala je 13. oktobra u večernjim satima na izložbu strip crteža u Galeriju Stara Kapetanija u Zemunu i pocepala radove

Više umetničkih udruženja u Srbiji, među kojima su Asocijacija Nezavisna kulturna scena i Udruženje likovnih umetnika, istakli su da je Ministarstvo kulture Srbije 15. oktobra objavilo "najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije" i da se nijedan ministar od Minhena 1937. godine nije usudio da govori o "degenerisanoj umetnosti".

Nakon što je grupa huligana 13. oktobra demolirala izložbu strip crteža u Beogradu, Ministarstvo kulture je saopštilo da osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje autora i posetilaca na kulturnim događajima, ali i da "prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti".

Ministarstvo je navelo i da "izložba sa ovako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena".

Reagujući na to, udruženja umetnika su istakla da je ministarstvo takvim saopštenjem, umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, "ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima".

U saopštenju su, pored demoliranja izložbe andergraund stripa sa elementima crnog humora, pobrojali i nedavne incidente i pretnje umetnicima - upad predsednika Srpske desnice na izložbu o ratnom zločinu na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine i pretnje autoru predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" Zlatku Pakoviću:

"Nije da crtež 'Kenjkavac' nije smeo da se desi, nije smelo da se desi da u Beogradu skinhedsi ubiju dečaka Dušana Jovanovića (1997. godine), samo zato sto je bio Rom. Nije da izložba 'Kapija - i kad boli, istina je lijek' nije smela da se desi, bombardovanje Tuzle nije smelo da se desi. Nije da predstava 'Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo' nije smela da se desi, Srebrenica nije smela da se desi", poručuju Asocijacija nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije.

Još jedno saopštenje Ministarstva

Ministarstvo kulture i informisanja ponovo se oglasilo – sa ocenom da je reagovanje koje potpisuju Asocijacija nezavisna kulturna scena Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine "najobičnija ideologizovana paskvila".

"Umesto što na primitivan način vređaju Ministarstvo i neargumentovano ga dovode u vezu sa najmonstruoznijom društvenom pojavom dvadesetog veka, autorima nesrećnog reagovanja bilo bi celishodnije da se, makar delićem svoje iskošene pažnje, posvete pitanju odgovornosti umetnika za svoj stvaralački izraz", navelo je Ministarstvo u saopštenju 16. oktobra.

Ministarstvo je u saopštenju uputilo i "savet" da udruženja posvete pažnju pitanju "gde su granice umetničke slobode i šta je to što kod pojedinaca i grupa može da pobudi različita osećanja i delovanja, od gnušanja, osećaja povređenosti, pa sve do verbalnih osuda različitog stepena ili čak reakcija kakve su se desile na inkriminisanoj izložbi".

"Sublimat svega toga jeste da je Ministarstvo nacističko, iako kada treba od tog istog Ministarstva da se dobiju sredstva za različite namene i projekte onda nema ni govora o nacizmu", piše u saopštenju.

"Ako od ANKSS, parapolitičke organizacije sklone amaterskom tumačenju istorijskih događaja i nismo očekivali ništa bolje, iznenađuje da su dva reprezentativna strukovna udruženja, koja bi pretežno trebalo da se bave položajem esnafa, počela da se bave istorijom iz hobija, uz krajnje subjektivnu selekciju istorijskih događaja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da ohrabruje ta udruženja, a naročito ULUS da nastave svoje inovativne naučno-istraživačke radove na temu istorije, a da će posebnu podršku Ministarstva dobiti u slučaju da se upuste u "istraživanje genocida nad srpskim narodom u dvadesetom veku" i "stradanja srpskog naroda" u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu devedesetih godina.

Saopštenje je potpisala pomoćnica ministra Ivana Dedić.

Šta se desilo na izložbi?

Zbog sumnji da su 13. oktobra upali na izložbu i uništili radove, beogradska policija je uhapsila šest osoba.

Kako je za RSE naveo jedan od autora izložbe Marko Somborac, maskirani napadači u crnim jaknama bacili su suzavac u Galeriju Stara Kapetanija u Zemunu, gde su strip crtači izlagali u okviru festivala Novo doba, razlupali izložbu i pocepali umetničke eksponate.

Na izložbi o 90-im nakon što su je demolirali huligani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG