Dostupni linkovi

Glavna tužiteljica BiH pred Istražnom komisijom: Nisam bila dužna, ali sam došla


Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne I Hercegovine saslušana je pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamenta BiH, u srijedu, 14. oktobra.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, počela je s radom 26. maja 2020. godine.

Glavna tužiteljica se do sada nekoliko puta nije odazvala pozivu da se pojavi na svjedočenju pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH.

Tadić je na početku zatražila da član Privremene istražne komisije Dragan Mektić ne prisutvuje saslušanju, jer se protiv njega vodi krivični postupak.

Tužilaštvo BIH tereti Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH i još trojicu službenika ovog ministarstva zbog zloupotrebe položaja i korupcije u provedbi jednog od projekata kojeg finansira Evropska unija.

Glavna tužiteljica državnog Tužilaštva Gordana Tadić je sredinom 2017. godine zatražila od Vijeća ministara BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da preduzmu sve potrebne mjere kako bi je zaštitili od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Prethodno je Mektić 29. augusta 2017. godine na konferenciji za novinare ocijenio da glavna tužiteljica Gordana Tadić „podiže optužnice protiv svakoga ko kritikuje rad Tužilaštva BiH“.

Damir Arnaut, predsjedavajući Komisije je obrazložio kako ne postoji uslovi da se dovede drugi član Privremene komisije.

Gordana Tadić poručila je kako je ona dobro izučila poslovnik.

“Bez obzira što nemate predstavnika jednog konstitutivnost naroda u BIH, ja sam ipak došla. Međutim, ja na njegova pitanja (Mektićeva) neću odgovarati i ako bude postavljao pitanja, ja ću ovu sjednicu napustiti”, rekla je Tadić.

Privremena istražna komisija je na sjednici 24. septembra usvojila zaključak kojim poziva glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, Gordanu Tadić, da se pojavi na svjedočenju pred Komisijom u jednom od jedanaest ponuđenih termina, počevši od 30. septembra pa do 14. oktobra.

“ Ja nisam bila dužna, ali sam odlučila da dođem na ovu komisiju. Kao što je poznato, već četvrtu godinu ja podnosim izvještaj VSTV o radu pravosuđa, kao i parlamentu koji je sve izvještaje usvojio”, rekla je Tadić, dodajući da neće moći da govori o konkretnim predmetima.

Ona je istakla kako praksa između Suda BiH i Tužilaštva BiH treba biti ujednačena, te da se treba formirati Apelacioni sud.

“Tužitelji BiH se normiraju, a sudije Suda BiH nikada nisu ocijenjeni”, rekla je ona.

Tadić je tokom saslušanja poručila da se zakon o Obavještajno sigurnosnoj agenciji (OSA) treba mijenjati, jer ‘Tužilaštvo BiH nema nikakave ingerencije za pokretanje krivičnog postupka’.

Ocijenila je da Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) mora pretrpjeti određene izmjene, ali i određeni zakoni, kao što je Zakon o krivičnom postupku.

Prioritet Tužilaštva BiH je borba protiv trgovine ljudima, izborne prevare, te predmeti visoke korupcije, poručila je Tadić.

“ U ovom momentu mi radimo predmete prilično visoke korupcije i mi ćemo ih završiti do kraja godine”, rekla je glavna tužiteljica BiH.

Na pitanje članova Komisije u vezi sa predmetima Memić i Dragičević, Tadić je objasnila da se ta dva predmeta nalaze u različitim fazama.

“Mi predmet Dragičević moramo da dobijemo na uvid da bi mogli nešto da uradimo, dok je u slučaju Memić otac oštećenog podnio krivičnu prijavu. Radimo na tom predmetu i biće rezultata”, rekla je ona.

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti mladića Dženana Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

Dženan Memić je 8. februara 2016. na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću dok je porodica Memić tvrdila suprotno. Preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016.

David Dragičević nestao je u Banjaluci 18. marta 2018., a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću Crkvene u Vrbas.

Roditelji tvrde da je David ubijen.

XS
SM
MD
LG