Dostupni linkovi

Glavna Tužiteljka BiH se ponovo nije odazvala na svjedočenje


Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilašta BiH
Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilašta BiH

Glavna Tužiteljka Bosne i Hercegovine (BiH) Gordana Tadić ni u četvrtak, 24. septembra, nije se odazvala pozivu da se pojavi na svjedočenju pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH, za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama.

Ona je obavijestila Komisiju 'da zbog ranije preuzetih, a neodložnih obaveza nije u mogućnosti da pristupi današnjoj sjednici'.

Tadić se na poziv ove Komisije nije odazvala ni 14. septembra uz obrazloženje da "uslijed ranije preuzetih obaveza nije u mogućnosti", a Komisija je tada donijela zaključak kojim se glavna tužiteljka ponovo poziva na svjedočenje 24. septembra.

S tim u vezi, Privremena istražna komisija je na današnjoj sjednici (četvrtak, 24. septembar) usvojila je zaključak kojim poziva glavnu tužiteljku Tužilaštva BiH, Gordanu Tadić da se pojavi na svjedočenju pred Komisijom u jednom od jedanaest ponuđenih termina, počevši od 30. septembra pa do 14. oktobra.

O izboru termina za svjedočenje, tužiteljka Tadić treba da obavijesti službenike Sekretarijata PSBiH koji Privremenoj istražnoj komisiji pružaju stručnu i administrativno – tehničku podršku najkasnije pet dana ranije, navodi se u saopštenju.

Pored ostalih zaključaka, Privremena istražna komisija usvojila je i onaj kojim se od Agencije za javne nabavke BiH traži 'da dostavi informaciju i eventualno izvještaj o postupanju prema Tužilaštvu BiH po osnovu kršenja i zloupotreba Zakona o javnim nabavkama u 2020. godini.'

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, počela je s radom 26. maja 2020. godine.

Formirana je na osnovu zaključka sa 2. hitne sjednice Predstavničkog doma, na kojoj su poslanici raspravljali su o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH, s akcentom na obaveze iz preporuka Europske komisije.

XS
SM
MD
LG