Dostupni linkovi

Međusobne optužbe ministra sigurnosti i tužiteljke BiH


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da je Tužilaštvo BiH propalo
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da je Tužilaštvo BiH propalo

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ponovo se danas, u utorak, 29. avgusta, obratio bosanskohercegovačkoj javnosti, sa optužbama o katastrofalnom stanju u radu Tužilaštva BIH.

Kao dokaz za takvo stanje Mektić je naveo da je protiv njega pokrenuta krivična prijava, tako što je falsifikovan jedan dokument iz Agencije za istrage i zaštitu ( SIPA).

„Tužilaštvo BiH je propalo“, ocjena je ministra sigurnosti BIH Dragana Mektića.

„To treba liječiti! Mislim da smo najbliži jednom pravnom sunovratu, jednoj pravnoj propasti. Zbog toga što ne postoji pravna država, ovo je razvaljena država“, izjavio je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH, kao novi dokaz za ove tvrdnje, navodi jučerašnja zbivanja u Tužilaštvu BIH. Priča se od ranije vrti oko jednog dečka, kako kaže Mektić, ne navodeći mu ime.

„Dječko koji ima određenu vrstu problema, evo neću nešta više da govorim, da pominjem, razgovara sa glavnom tužiteljicom, ona ga uputi kod nekih tužilaca i konstrukciju vrše, jedan pakleni plan. Juče je podnio krivičnu prijavu“, objasnio je Mektić.

On dodaje da je krivična prijava pokrenuta sa falsifikovanim dokumentom.

Tužiteljica ga preporučuje dvojici tužilaca, izvjesnom Ćazimu... Mensudinu. Do čega se on u dogovoru s njima dosjetio. Uzeo je jedan akt, u SIPI ga našao, negdje u elektronskoj verziji, i falsifikovao ga. U prilogu akta je rekao: 'Dostavlja se jedna šema, prilog, nacrt kretanja v.d. glavne tužiteljice Tadić Gordane'. Uz to je dodao i šest stranica razgovora između Tadić Gordane i Jukić Ružice, potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH. Na osnovu ovog podnio je krivičnu prijavu protiv Mektić Dragana“, ispričao je novinarima ministar sigurnosti BiH.

Dragan Mektić ocijenio je da tužiteljica Gordana Tadić podiže optužnice protiv svakoga ko kritikuje rad Tužilaštva BiH.

Danas SIPA mora ići u rašćišćavanje ovog predmeta, po naredbi i nalogu Tužilaštva BIH. Ovo je morbidno, faslifikuju dokumente...“, smatra Mektić.

Brzo je stigao i odgovor Tužilaštva BiH na ove optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

'Pritisci koji se vrše na rad Tužilaštva su neprimjereni'
'Pritisci koji se vrše na rad Tužilaštva su neprimjereni'

Vršiteljica dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić rekla je da je ministar Mektić na press konferenciji naveo niz neistina, zbog čega će biti pozvan u Tužilaštvo BIH i to u svojstvu osumnjičenog.

Upozorila je da će se ministar sigurnosti morati izjasniti o tome zašto je Bosna i Hercegovina razvaljena država i zašto bi Tužilaštvo BiH trebalo uništiti do temelja.

„Želim da poručim građanima Bosne i Hercegovine da njihova zemlja nije razvaljena. Ukoliko ministar sigurnosti tvrdi da je Bosna i Hercegovina razvaljena zemlja, ja ga pozivam da podnese neopozivu ostavku", poručila je Tadić.

Gordana Tadić je istakla da je u periodu od kada ona obavlja funkciju v. d. glavnog tužitelja ta institucija uspjela doprinijeti cjelokupnoj stabilnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Istakla je da u Tužilaštvu BiH nema nikakvih posebnih predmeta i da svi rade profesionalno i stručno.

„Pritisci koji se vrše na rad Tužilaštva su neprimjereni i o tome ću obavijestiti VSTV i Predsjedništvo BiH jer smatram da se ovim vrši podrivanje ustavnog poretka BiH i veoma mi je jasno zašto do sada niti jedan glavni tužilac nije izdržao na funkciji do kraja mandata“, izjavila je Tadić.

Nekoliko je predmeta u Tužilaštvu BiH protiv Dragana Mektića, napomenula je Gordana Tadić.

„Ministar Mektić ima kod nas formiranih više predmeta od različitih podnosilaca za različita krivična djela. On će i dalje imati isti status kao i svi prijavljeni u BiH, ali o tome zašto je BiH razvaljena zemlja i zašto Tužilaštvo BiH treba uništiti, o tome će se morati izjasniti u Tužilaštvu BiH“, dodala je Tadić.

Iako se u jedanaest mjeseci koliko je na čelu Tužilaštva BiH vodila hajka protiv nje lično, glavna tužiteljica je rekla da neće podleći političkim pritiscima, te potvrdila da će se kandidovati za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

„Sve prijave ministra Mektića ja sam naslijedila. On je čak imao i dogovor sa bivšim glavnim tužiocem, da bivši glavni tužilac njega ne napada, a da će on držati njegove prijave u ladici. Ja to neću raditi! Neću podleći pritiscima po bilo koju cijenu“, poručila je v.d. glavog tužioca Tužilaštva BIH Gordana Tadić.

Navela je da Tužilaštvo BiH odlučno sarađuje sa svim partnerskim agencijama, odnosno drugim pravosudnim institucijama i sigurnosnim agencijama u BIH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG