Dostupni linkovi

Protest u Beogradu: Ko je ubio Olivera Ivanovića


Hiljadu sveća za Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Hiljadu sveća za Olivera Ivanovića

Paljenjem hiljadu sveća na protestu u Beogradu nekoliko stotina građana zatražilo je od vlasti u Srbiji i na Kosovu da hitno procesuiraju nalogodavce i izvršioce ubistva političara Olivera Ivanovića.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se 12. oktobra pred Crkvom Svetog Marka na poziv Udružene opozicije Srbije (UOS), tačno hiljadu dana od nerazrešene likvidacije Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda (GI SDP), u Severnoj Mitrovici na Kosovu.

Među okupljenima koji su odali poštu Oliveru Ivanoviću bila je i Gordana Petrović iz Beograda.

“Došla sam iz dubokog revolta. Ne mogu da prihvatim da u jednoj civilizovanoj državi koja bi trebalo da bude pravna, jer ako nije pravna onda nije ni država, hiljadu dana nema istine ko je ubio Olivera Ivanovića. To je zaista nedopustivo. Ubistvo Olivera Ivanovića je pucanj u sve nas. I molim vas zaustavite taj hitac, državo zaustavi taj hitac”, rekla je Gordana Petrović.

Beograđanka Julijana Milinković paljenjem sveće takođe je odala poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću.

“Ubijen je jedan čovek koji je imao neku ideju, koji se borio za nešto. Pozitivan, porodičan čovek. Živeo je tamo, nije živeo ovde, borio se na Kosovu, a ne iz Beograda”, rekla je Julijana Milinković.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, poručio je na ovom skupu da je najvažniji odgovor na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića.

“Tu je velika odgovornost vlasti, da pruži odgovor na to pitanje. To je pitanje pravde, pitanje odnosa države prema onima koji pucaju u državu. Jer pucnji u Olivera Ivanovića su pucnji u zdrav razum, u politiku koja je stremila razumevanju i težila toleranciji. Smrt Olivera Ivanovića je velika opomena za sve nas i ne smemo preći preko toga jer on nas podseća na to šta je Srbija danas, a kakva bi trebalo da bude”, rekao je Zoran Lutovac.

Hiljadu dana od nerasvetljenog ubistva Olivera Ivanovića stotinjak građana obeležilo je paljenjem sveća u Severnoj Mitrovici na mestu njegovog ubistva.

Paljenje sveća za Olivera Ivanovića, Severna Mitrovica, 12. oktobar
Paljenje sveća za Olivera Ivanovića, Severna Mitrovica, 12. oktobar

Dejan Nedeljković, prijatelj porodice Ivanović i jedan od organizatora skupa, podsetio je da se ni danas ne znamo ko su ubice i nalogodavci.

„Hiljadu dana bilo je hiljadu dana ćutanja institucija u Srbiji, na Kosovu i međunarodnih institucija o Oliverovom ubistvu. On će živeti dok god neko od nas bude živeo ovde, pamtićemo njegovo delo i rad. Olivere hvala ti veliko na svemu“, poručio je Nedeljković.

Građane je ranije na ovo okupljanje preko Fejsbuka pozvao nekadašnji odbornik Inicijative Olivera Ivanovića u Skupštini opštine Severna Mitrovica Marko Jakšić.

"Tišina o ubistvu Olivera Ivanovića predugo traje ali i ona jednom mora da progovori“, naveo je Marko Jakšić.

Pre više od dve godine i sedam meseci Oliver Ivanović, lider GI SDP, ubijen je sa više hitaca iz vatrenog oružja 16. januara 2018. u Severnoj Mitrovici ispred stranačkih prostorija, a do danas za taj zločin niko nije osuđen. Lokalno Osnovno tužilaštvo tada je saopštilo da je na Olivera Ivanovića pucano iz automobila u pokretu koji je kasnije pronađen zapaljen u jednoj severnomitrovačkoj ulici.

Na optužnici u slučaju ubistva Olivera Ivanovića koju je Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo u decembru 2019. našlo se šestoro okrivljenih za organizovanje i pomoć u izvršenju likvidacije lidera GI SDP. Ta optužnica je na osnovu odluke kosovskog Apelacionog suda, koji je usvojio žalbe odbrane optuženih, krajem septembra 2020. vraćena specijalnom tužilaštvu na ponovni postupak.

Specijalno tužilaštvo u Prištini, kako je saopštila ta institucija, 2. decembra prošle godine Specijalnom odeljenju prištinskog Osnovnog suda predalo je optužnicu zbog pomaganja izvršiocima i prikrivanja tragova u slučaju ubistva Olivera Ivanovića protiv pripadnika kosovske policije iz Severne Mitrovice Nedeljka Spasojevića i Radeta Basare, kao i Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Marka Rošića i Silvane Arsović.

U optužnici sa kraja 2019, koju je nedavno Apelacioni sud u Prištini vratio na ponovni postupak, kosovsko Specijalno tužilaštvo navelo je da iza ubistva Olivera Ivanovića stoji, kako se navodi u toj optužnici, kriminalna grupa koju kontroliše Milan Radoičić, potpredsednik stranke Srpska lista na Kosovu. On nije optužen i za njim je Priština tražila raspisivanje međunarodne poternice, uz obrazloženje pravosuđa da zakon propisuje da osumnjičeni mora da bude saslušan pre nego što bude optužen.

Kako javlja Biro Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Prištine, na ročištima koja su do sada održana u Osnovnom sudu u Prištini pojavilo se šest optuženih za direktnu uključenost u organizaciju ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića. Tužilaštvo, kako prenosi Biro RSE iz Prištine, navelo je da u radu na slučaju ubistva Olivera Ivanovića nema konkretne saradnje sa pravosuđem u Beogradu.

U odgovoru Ministarstva pravde Srbije za RSE, navodi se da saradnja postoji i precizira da se razmena podataka o slučaju ubistva Olivera Ivanovića odvija preko kancelarija Delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu i Prištini.

“Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu, koje vodi istragu povodom ubistva Olivera Ivanovića, preko Ministarstva pravde i Delegacije EU odgovorilo je na sedam od osam zamolnica privremenih organa u Prištini, dok je bilo četiri zahteva za uzajamnu pravnu pomoć iz Beograda ka Prištini i odgovoreno je samo na jedan zahtev”, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije za RSE i apostrofiralo da je Beograd neposredno nakon ubistva Olivera Ivanovića predložio zajednički istražni tim ali da je to Priština odbila.

XS
SM
MD
LG