Dostupni linkovi

Lavrov kaže da se odnosi EU i Rusije ubrzano pogoršavaju zbog Navaljnog


Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov

Odnosi Rusije i Evropske unije se ubrzano pogoršavaju, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama Unije protiv Moskve zbog trovanja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Ranije su Francuska i Njemačka saopštili da će predložiti EU uvođenje sankcija protiv ruskih pojedinaca nakon što iz Moskve nisu dobili vjerodostojne odgovore o upotrebi nervnog agensa na Navaljnog.

Nekoliko zapadnih vlada reklo je da je Rusija, koja poriče optužbe Navaljnog o umješanosti u njegovo trovanje, mora pomoći u istrazi ili se suočiti sa posljedicama.

Govoreći na konferenciji za novinare sa svojim danskim kolegom u Moskvi, Lavrov je rekao da je EU djelovala kao sudija i porota u slučaju Navaljni te da su propustili podijeliti vitalne informacije sa Moskvom koje bi omogućile Rusiji da istraži.

Lavrov je rekao da je Njemačka prekršila svoje međunarodne obaveze zbog toga što nije podijelila te informacije.

Moskva je više puta negirala umiješanost u slučaj trovanja Navaljnog. Sam Aleksej Navaljni je optužio predsjednika Vladimira Putina da stoji iza napada, što Kremlj odbacuje.

Navaljni (42), najistaknutiji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina prebačen je u Njemačku dva dana nakon mu je pozlilo 20. avgusta na domaćem letu u Rusiji.

Njemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je Navaljni otrovan agensom "novičok" iz sovjetske ere, što je podstaklo Berlin da traži od Rusije da ispita taj slučaj.

XS
SM
MD
LG