Dostupni linkovi

Njemačka tvrdi da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičok


Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, fotoarhiv
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, fotoarhiv

Njemačka vlada saopštila je da su uzorci krvi koje su uzeli od ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog pokazali prisustvo hemijskog nervnog sredstva iz novičok grupe, otrova za kojeg se sumnja da je korišten i u drugim pokušajima utišavanja protivnika Kremlja.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert, izjavio je u utorak (2. septembar) da je test u posebnom njemačkom vojnom laboratoriju pokazao da postoji dokaz “hemijskog nervnog sredstva iz novičok grupe”.

"Zapanjujuće je da je Aleksej Navaljni bio žrtva napada hemijskim nervnim agensom u Rusiji. Njemačka savezna vlada najoštrije osuđuje ovaj događaj. Ruska vlada je pozvana da objasni ovaj incident”, rekao je Siebert u izjavi.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je da će o ovome obavijestiti ruskog ambasadora u Berlinu.

Rusija je izrazila spremnost da "u potpunosti sarađuje" sa Njemačkom o zdravstvenom stanju Navaljnog, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Spremni smo i zainteresovani da u potpunosti razmjenjujemo informacije sa Njemačkom", rekao je Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

Istovremeno, Velika Britanija insistira na tome da Rusija mora da objasni zašto je Aleksej Navalni otrovan novičokom, te ocjenjuje da je neprihvatljiva ponovna upotreba hemijskog naoružanja, prenosi Reuters.

Ruski doktori u Omsku su prošle sedmice rekli da nisu pronašli dokaze da je Navaljni otrovan.

Slučaj Navaljni: Nije pronađen otrov u analiziranim materijalima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom pozlilo je tokom leta iz Sibira za Moskvu 20. avgusta.

Avion kojim je putovao prisilno je sletio u sibirski grad Omsk, gdje je proveo sva dana na intenzivnoj njezi prije evakuacije u Njemačku.

Navaljni se i dalje nalazi na odjelu intenzivne njege u medicinski izazvanoj komi u Charite bolnici u Berlinu.

Navaljni je posljednji u nizu kritičara Kremlja koji se razbolio zbog toksične materije.

Aktivista Pjotr Verzilov odveden je u septembru 2018. godine u Njemačku iz Moskve kako bi se liječio nakon trovanja.

Njegovo trovanje desilo se samo nekoliko mjeseci nakon što su bivši ruski agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija pronađeni u nesvjesnom stanju u engleskom gradu Salisburyju.

Istraga sprovedena u Velikoj Britaniji utvrdila je da su Skripalji otrovani novičokom.

Ruski opozicioni lider Navaljni bori se za život nakon sumnji na trovanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

U najzloglasnijem slučaju trovanja povezanim sa Rusijom nalazi se Aleksandar Litvinjenko, bivši agent državne službe sigurnosti, koji je pobjegao u Veliku Britaniju i postao oštar kritičar Kremlja. Umro je u novembru 2006. godine nakon trovanja radioaktivnim izotopom polonij-210.

Navaljni, koji je u prošlosti napadan nekoliko puta, bio je u posjeti Novosibirskom i Tomsku zbog svoje najnovije istrage o korupciji ruske vlade.

XS
SM
MD
LG