Dostupni linkovi

Francuska i Njemačka spremne na oštriju poziciju sa Rusijom


Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, arhivska fotografija
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, arhivska fotografija

Evropska unija se mora suprostaviti Rusiji onda kada krši međunarodna pravila, saopštili su u četvrtak ministri vanjskih poslova Francuske i Njemačke, dodajući da odluka o uvođenju sankcija zbog trovanja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, nije prekinula dijalog.

Francuska i Njemačka su dan ranije saopštili da će predložiti EU uvođenje sankcija protiv ruskih pojedinaca nakon što iz Moskve nisu dobili vjerodostojne odgovore o upotrebi nervnog agensa na Navaljnog.

Nekoliko zapadnih vlada reklo je da je Rusija, koja poriče optužbe Navaljnog o umješanosti u njegovo trovanje, mora pomoći u istrazi ili se suočiti sa posljedicama.

“Dijalog nije izgovor za igranje sa vremenom. Moramo biti veoma jasni: dijalog sa Rusijom ne znači da joj se čini usluga”, rekao je na sigurnosnoj konferenciji u Bratislavi francuski ministar vanjskih poslova jean-Yives Le Drian.

"To ne znači napuštanje naših ambicija da izgradimo mirni kontinent. Naprotiv, to znači odbrana te ambicije utvrđivanjem čvrstoće”, dodao je.

Govoreći na istoj konferenciji, njegov njemački kolega Heiko Maas ponovio je slične komentare.

“Moramo biti u mogućnosti igrati čvrstu poziciju, ali istovremeno ne smijemo nikada dopustiti da se dijalog zaustavi ", rekao je Maas. ”Potrebna nam je Rusija za rješavanje sukoba u Siriji, u Libiji, u Ukrajini.”

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak dati svoju političku podršku sankcijama, ali se ne očekuje da budu odmah odobreni, jer se pravni tekstovi moraju pripremiti i razjasniti među stručnjacima iz 27 država EU.

Odluka i brzina kojom su se dvije evropske sile dogovorile da nastave sankcijama sugerirale su učvršćivanje diplomacije bloka prema Moskvi.

XS
SM
MD
LG