Dostupni linkovi

SDA: Čim se formira Vlada FBiH mogu početi pregovori sa HDZ-om


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je u srijedu (7. oktobra) da čim se formira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) mogu početi pregovori sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) o Izbornom zakonu.

"Pozivamo HDZ da se ponaša odgovorno i da, u skladu s Ustavom, izvrši svoju obavezu s ciljem formiranja Vlade Federacije BiH, a nakon čega možemo zajednički pristupiti razgovorima o Izbornom zakonu na način da se implementiraju sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH", saopšteno je iz SDA.

SDA je reagovala na pismo koje je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u petak (7. oktobra) uputio predstavnicima međunarodne zajednice.

Predsjednik HDZ BIH Dragan Čović u pismu upozorava kako rukovodstvo SDA ne želi realizovati međustranački sporazum HDZ BiH – SDA o izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Na pismo koje je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović uputio predstavnicima međunarodne zajednice, ponovo ukazujemo na neospornu činjenicu da je HDZ izvršio atak na demokratski proces u BiH, blokirajući izbor nove Vlade FBiH koja treba odražavati izbornu volju građana", navodi se u reagovanju SDA.

Predsjednici SDA i HDZ BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali su 17. juna dva sporazuma, jedan koji se odnosi na provođene lokalnih izbora u Mostaru i drugi o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Tada je dogovoreno da u naredna tri mjeseca stranke trebaju razgovarati kako bi se u narednih šest mjeseci došlo do rješenja oko Izbornog zakona BiH.

Nakon prvog sastanka dvije stranke, održanom 16. septembra, a na kojiem se razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona BiH, lider SDA Bakir Izetbegović, kazao je da nema smisla dalje pregovarati dok se ne formira Vlada Federacije BiH prema rezultatima izbora iz 2018. godine.

Predsjednik HDZ-a odgovorio je 21. septembra, na pauzi tokom sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog saobora (HNS), kako nova Vlada Federacije BiH neće biti formirana dok se ne dogovore izmjene Izbornog zakona BiH.

XS
SM
MD
LG