Dostupni linkovi

Čović pisao ambasadorima: SDA ne poštuje dogovor


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine (BIH) Dragan Čović u pismu koje je u srijedu (7. oktobra) uputio čelnicima međunarodne zajednice upozorava kako rukovodstvo Stranke demokratske akcije (SDA) ne želi realizovati međustranački sporazum HDZ BiH – SDA o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Predsjednici SDA i HDZ BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali su 17. juna dva sporazuma, jedan koji se odnosi na provođene lokalnih izbora u Mostaru i drugi o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Tada je dogovoreno da u naredna tri mjeseca stranke trebaju razgovarati kako bi se u narednih šest mjeseci došlo do rješenja oko Izbornog zakona BiH.

U pismu upućenom američkom i britanskom ambasadoru, Delegaciji Evropske unije (EU) u BiH, Misiji OSCE-a u BiH i visokom predstavniku, Čović navodi kako su se tim sporazumima obavezali na provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava koje predviđaju otklanjanje nejednakosti i diskriminacije.

“Sporazumima je predviđena, regulacija pitanja političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim nivoima, te ugradnja preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a i Venecijanske komisije u izborno zakonodavstvo”, navodi se u pismu.

Čović podsjeća kako je sve navedene stavke, na osnovu Sporazuma, potrebno završiti do kraja ove godine.

“Ipak, unatoč jasno preuzetim obvezama, naše iskustvo, svakodnevno potvrđeno u praksi, je da SDA i njezino rukovodstvo ne žele realizirati dogovoreno, već pribjegavaju različitim taktikama kupovine vremena, svjesno izbjegavajući i ignorirajući preuzete obveze", piše Čović.

Nakon prvog sastanka dvije stranke, održanom 16. septembra, a na kojiem se razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona BiH, lider SDA Bakir Izetbegović, kazao je da nema smisla dalje pregovarati dok se ne formira Vlada Federacije BiH prema rezultatima izbora iz 2018. godine.

Predsjednik HDZ-a odgovorio je 21. septembra, na pauzi tokom sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog saobora (HNS), kako nova Vlada Federacije BiH neće biti formirana dok se ne dogovore izmjene Izbornog zakona BiH.

Čović u pismu upućenom u petak (7. oktobra) predstavnicima međunarodne zajednice navodi da vrijeme teče, a da SDA izbjegava provesti postignuti dogovor.

"Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH nije proveden niti u jednoj točki, a s obzirom na okolnosti, male su šanse da će se to uopće i dogoditi. Nedostatku spremnosti svjedoče izjave i medijski procesi kojima se otvoreno govori protiv vrijednosti Sporazuma, a Hrvate se naziva nacionalnom manjinom, prijeti im se novim 'komšićima' i nametanjem političkih predstavnika na svim razinama, što je također suprotno Ustavu, Daytonskom mirovnom sporazumu i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju", navodi on u pismu.

U pismu tvrdi da u protekla četiri mjeseca nije napravljen niti jedan korak naprijed ka realizaciji međustranačkog sporazuma.

XS
SM
MD
LG