Dostupni linkovi

Izetbegović: Čemu izmjene Izbornog zakona ako nećemo implementirati rezultate


Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

"To što se dvije godine ne implementiraju rezultati na federalnom nivou obesmišljuje same izbore. Čemu izbori, čemu izmjene Izbornog zakona ako nećemo implementirati rezultate izbora", rekao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem.

Glavna tema sastanka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH) bile su izmjene Izbornog zakona BiH. Izetbegović je poručio da ozbiljan nastavak razgovora između SDA i HDZ-a BiH nije realan dok se ne implementiraju rezultati izbora iz 2018. godine.

"Dvije godine smo već bez zanovljenog federalnog nivoa vlasti, i evo, već osam mjeseci bez popunjenog Ustavnog suda Federacije BiH. Na tome insistira SDA i mislim da je bolje sve to pomaći dok se ne završe lokalni izbori, jer bilo kakvo rješenje da osmislimo, da je najbolje, u ovom predizbornom vremenu će biti napadnuto od strane drugih stranaka", smatra Izetbegović.

Pregovori o izmjenama zakona dio su paketa kojeg su Čović i Izetbegović dogovorili u junu. Potpisivanjem Sporazuma o Mostaru omogućeno je Mostarcima da nakon 12 godina izađu na lokalne izbore i odaberu Gradsko vijeće Grada Mostara.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je 23. jula izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara i oni će biti održani 20. decembra ove godine, potvrdio je Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH.

Sporazumom potpisanim 17. juna u Mostaru dvije stranke su se opredijelile i za implementaciju svih odluka Ustavnog suda BiH, kao i svih presuda Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na uklanjanje svih oblika nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu.

’Pozvati Dodika zaobilazeći Džaferovića je loša poruka’

Izetbegović je nakon sastanka u Sarajevu također komentirao posjetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu, tokom koje je planirano da se sastane i s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, a potom i predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH je Šefik Džaferović. On u ovom času predstavlja Bosnu i Hercegovinu, njegova politika za razliku od politike Milorada Dodika je stabilizirajuća i reformska", rekao je Izetbegović.

"Bošnjaci i Hrvati žive izmiješani u BiH, Hrvatska i BiH su trebale razmijeniti zvanične posjete, gospodin Milanović je pozvan od strane Bosne i Hercegovine u zvaničnu posjetu. Pozvati gospodina Dodika zaobilazeći Džaferovića je veoma loša poruka, u izvjesnoj mjeri to je potvrda priča o saradnji Srba i Hrvata na račun Bošnjaka. To je podrška politici koju Dodik predstavlja", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da se pitanja poput formiranja Vlade Federacije BiH, bar što se tiče SDA, mogu riješiti već ove sedmice. Također je rekao da je uz pomoć međunarodne zajednice i pitanje izbora u Mostaru, koje je izgledalo nerješivo, riješeno, kao i spor Makedonije s Grčkom u vezi naziva države.

XS
SM
MD
LG