Dostupni linkovi

Čović: Nema nove Vlade Federacije prije izmjena Izbornog zakona


Bosnia and Herzegovina -- Bosnian politican Dragan Covic, in East Sarajevo, July 7, 2020.
Bosnia and Herzegovina -- Bosnian politican Dragan Covic, in East Sarajevo, July 7, 2020.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović, kazao je u ponedjeljak 21. septembra, na pauzi tokom sjednice Predsjedništva HNS-a, kako nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) neće biti formirana dok se ne dogovore izmjene Izbornog zakona BiH.

Tako je odgovorio na izjave lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koji je nakon prvog sastanka dvojice lidera o izmjenama Izbornog zakona, kazao da nema smisla dalje pregovarati dok se ne formira Vlada Federacije prema rezultatima izbora iz 2018. godine.

Sporazum iz Mostara je jasan u vezi s promjenama Izbornog zakona, dodao je Čović, koji je i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Lideri SDA i Hrvatske demokratske zajednice HDZ Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali su 17 juna. Sporazum o Mostaru. Time je nakon 12 godina građanima Mostara omogućeno da izađu na izbore.

Dio potpisanog sporazuma podrazumijeva i dogovor oko izmjena Izbornog zakona.

Čović je ponovio da mu je žao zbog odluke Centralne izborne komisije (CIK) da se izbori u Mostaru održe odvojeno, čime se, kako je naveo narušava sporazum iz Mostara.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je u četvrtak 23. jula izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara i oni će biti održani 20. decembra ove godine.

"Sporazum koji smo potpisali u Mostaru precizirao je i da će od 17.9. do 17.12. SDA i HDZ dogovoriti elemente Izbornog zakona kako bi se riješilo pitanje legitimnog predstavljanja, da bi se onda naredne godine u parlamentarnoj proceduri sve to završilo, u onoj godini koja nije izborna. Sve to piše u tom sporazumu, ali je komentar gospodina Izetbegovića poslije našeg sastanka ukazao na neka potpuno drugačija promišljanja", izjavio je Čović.

Naveo je kako sporazum koji je potpisan u Mostaru nije prvi koji su oni kao stranka potpisali zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice.

“Prošle godine smo imali sporazum o Vijeću ministara kod gospodina Wingemarka, pa se krenulo u pojašanjavanje šta je ko mislio. Ovaj put je bilo šest svjedoka i kazano je da nema preduslova za izmjene Izbornog zakona i da ćemo jasno na tome raditi", kazao je Čović.

Federalna vlada se, prema njegovom mišljenju, može napraviti za 24 sata, “samo treba dogovoriti potrebne stvari”, i dodao je kako nije optimista u vezi s izborom "neke nove Vlade FBiH".

Inače, Vlada Federacije BiH trenutno radi u tehničkom mandatu, jer nova, od izbora u Bosni i Hercegovini, 2018. godine, nije formirana.

XS
SM
MD
LG