Dostupni linkovi

Sattler: BiH bez napretka u oblasti pravosuđa


Johan Sattler, head of EU Delegation to Bosnia Herzegovina with Zoran Tegeltija, chairman of the Council of Ministers of BiH
Johan Sattler, head of EU Delegation to Bosnia Herzegovina with Zoran Tegeltija, chairman of the Council of Ministers of BiH

Šef Delagacije Evropske unije u Bosni i Hercegovine (BiH) Johann Sattler predao je u utorak predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji Izvještaj o napretku za Bosnu i Hercegovine u pregovorima sa Evropskom unijom.

Sattler je na konferenciji za novinare u Sarajevu naglasio da se u izvještaju odražava jedan duži period stagnacije.

“U značajnom dijelu oblasti nisu napravaljeni neki konkretniji iskoraci. Međutim, postoje i pozitivne stvari. U proteklim mjesecima napravljene su konkretne aktivnosti po 14 prioriteta i to su one pozitivne strane iz izvještaja”, rekao je Sattler.

U izveštaju o napretku u pregovorima sa Evropskom unijom navedeno je da BiH nije ostvarila napredak u oblasti pravosuđa.

Znakovi pogoršanja zahtijevaju hitne mjere za povratak povjerenja građana u pravosuđe, počevši od vjerodostojnog i rigoroznog sistema provjere finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija.

“Nije bilo napretka u oblasti vladavine prava. Doslovno nije bilo napretka u poglavljima 23 i 24. Doslovno se nalazimo na istom mjestu, tamo gdje smo i bili prije godinu dana”, objasnio je Sattler.

On je pozvao sve ’relevantne aktere’ da prestanu sa opstrukcijama reformi pravosuđa, koje se uglavnom odnose na izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

“Pozivam Parlamentarnu Skupštinu BiH da izmjene ovog Zakona usvoje u što kraćem roku, a također napominjem da su ove zakonodavne izmjene nužno vezane za odobravanje narednog paketa makro-finansijske pomoći”, poručio je Sattler.

Kako je istaknuto u izvještaju, tokom većeg dijela izvještajnog perioda Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine bila je blokirana iz političkih razloga, što je rezultiralo zaostatkom u donošenju zakona.

Predsjedavjući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da je važno u ovom Izvještaju ‘da je Zapadni Balkan, kao i BiH strateški interes EU’.

“To znači da nismo zaboravljeni i da je posljednjih mjeseci BiH ipak napravila nekoliko iskorak ka putu ka EU”, rekao je on novinarima.

Tegeltija vjeruje da u narednih mjesec dana BiH može usvojiti Akcioni plan, Zakon o javnim nabavkama, ali i raditi na izmjenama Zakona o VSTV- u.

“Početak aprila ove godine formirali smo prioritete i ako pogledamo svi prioriteti se nalaze pred Parlamentarnom skupštinom BiH, osim pitanje presude Sejdić Finci, koja nije tema u Parlamentu”, kazao je Tegeltija.

Kako je najavio BiH će do proljeća zaslužiti kandidatski status.

Među ključnim nalazima Izvještaja o napretku napominje se i da je BiH tek u ranoj fazi reforme javne uprave (PAR).

Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi i kada je u pitanju suzbijanje i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, a u izvještaju se navodi da nije ostvaren napredak u odnosu na preporuke iz 2019.

XS
SM
MD
LG