Dostupni linkovi

Azerbejdžan tvrdi da su jermenske snage granatirale njihove gradove, Jerevan negira


Šteta na zgradi u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno-Karabaha, nakon prijavljenog granatiranja 2. oktobra.
Šteta na zgradi u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno-Karabaha, nakon prijavljenog granatiranja 2. oktobra.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je 4. oktobra da su jermenske snage raketama gađale njihov grad Gancu, u eskalaciji rata na Južnom Kavkazu koji je izbio pre nedelju dana.

Jermenija je porekla da je usmerila vatru „bilo koje vrste“ prema Azerbejdžanu, ali je faktički lider otcepljenog regiona Nagorno-Karabah rekao da su njegove snage uništile vojnu vazduhoplovnu bazu u Ganci.

U izjavama objavljenim na njihovoj veb stranici, ministarstvo u Bakuu je reklo da je Ganca, grad sa više od 330.000 stanovnika u zapadnom Azerbejdžanu, i nekoliko drugih civilnih područja pod vatrom raketa i granatiranja. Azerbejdžanski biro Radija Slobodna Evropa (RSE) citirao je ministarstvo da „azerbejdžanska vojska preduzima odgovarajuće odmazde".

Ministar odbrane Zakir Hasanov rekao je da je granatiranje teritorije Azerbejdžana iz Jermenije „otvorena provokacija koja proširuje područje bitke“ i dodao da je Azerbejdžan preduzeo "odmazde".

„Otvaranje vatre na teritoriju Azerbejdžana sa teritorije Jermenije očigledno je provokativno i proširuje zonu neprijateljstava“, rekao je Hasanov.

„Na meti su bili i azerbejdžanski gradovi Terter i Goradiz“, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana nije preciziralo kakve su mere preduzeli, ali je Jermenija saopštila da je Stepanakert, glavni grad oblasti Nagorno-Karabah, koji je pod artiljerijskom vatrom od 2. oktobra, ponovo pogođen, a novinari sa terenu izveštavaju da su eksplozije potresale taj grad.

„Azerbejdžanske snage granatiraju civilne ciljeve u Stepanakertu“, izjavio je portparol jermenskog Ministarstva odbrane Artsrun Hovhannisian.

Hovhannisian je istovremeno negirao da je Jermenija gađala Gancu, ali je faktički lider Nagorno-Karabaha Araiik Harutiunian rekao da su njegove snage uništile vojnu vazduhoplovnu bazu u Ganci.

Takođe, Azerbejdžan je 4. oktobra izneo tvrdnje i da je ranio Harutiuniana u znak odmazde za napad na Gancu, javio je azerbejdžanski biro RSE.

Hikmat Hadžijev, pomoćnik azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva, rekao je naime da se Harutiunian skrivao u bunkeru i da je teško ranjen u ciljanom napadu.

„Kažnjeni ste za zločine počinjene u Ganci i drugim gradovima Azerbejdžana. I drugi ratni zločinci poput vas će dobiti zasluženu kaznu“, rekao je Hadžijev.

Vagram Pogosjan, portparol Arajika Harutijunijana, izjavio je međutim da je tvrdnja Azerbejdžana o ranjavanju Harutijunijana - dezinformacija.

Azerbejdžanske trupe su 3. oktobra zauzele nekoliko sela u borbama oko spornog regiona Nagorno-Karabah, rekao je predsednik Ilham Alijev.

Alijev je rekao da je sedam sela u okruzima Terter, Jabrail i Fuzuli „oslobođeno“.

Portparol jermenskog Ministarstva odbrane Artsrun Hovhannisian nije potvrdio da su sela zauzeta, ali je rekao da je bilo žestokih borbi.

Hovhannisian je rekao i da su jermenske snage oborile dronove i uništile oklopna vozila. Rekao je da je „neprijatelj 3. oktobra "izgubio" stotine boraca“, ali nije bilo nezavisne potvrde ovih tvrdnji.

Obe strane sukoba redovno preuveličavaju gubitke nanete svom protivniku u okviru paralelnog informativnog rata.

Žestoki sukobi izbili su između Azerbejdžana i njegove etničko-jermenske regije Nagorno-Karabah 27. septembra, nastavljajući time višedecenijski star sukob.

Sukobi na nešto na nižem nivou izbili su u severnom delu granice dve zemlje i u julu.

Teške borbe u sukobu Armenije i Azerbejdžana zbog Nagorno-Karabaha
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

XS
SM
MD
LG