Dostupni linkovi

Trećeg dana sukoba između Armenije i Azerbejdžana poginulo 11 vojnika


Armenski vojnik tokom vježbe, 16. april 2020.
Armenski vojnik tokom vježbe, 16. april 2020.

Sedam azerbejdžanskih i četiri vojnika iz Armenije poginula su tokom trećeg dana graničnih sukoba koji uključuju tešku artiljeriju i međunarodne pozive za deeskalacijom sukoba ove dvije zemlje.

Azerbejdžan i Armenija koje se nalaze u regiji južnog Kavkaza vodili su od 1988. do 1994. godine rat zbog Nagorno-Karabah regije. Optužuju jedna drugu za započinjanje najnovijih sukoba duž nestabilne granice.

Do sada je najmanje 16 osoba preminulo od kada su vojnici Armenije i Azerbejdžana krenuli da razmjenjuju vatru u sjevernom dijelu granice 12. jula.

“Armensko političko i vojno liderstvo snosit će svu odgovornost za provokaciju”, rekao je 13. jula predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Armenski premijer Nikol Pašinjan, sa druge strane, optužuje Azerbejdžan za “provokacije” koje, kako je naveo “neće proći bez reakcije.”

Ove dvije zemlje nalaze se u sukobu oko azerbejdžanske odvojene regije Nagorno-Karabah godinama. No, posljednji sukobi Azerbejdžana i Armenije nalaze se daleko od Nagorno-Karabah regije.

Evropska unija, Sjedinjene Države kao i Rusija pozvali su na suzdržanost. Američki State Department pozvao je obje strane da se pridržavaju prekida vatre i da nastave pregovore kojima se nastoji postiguti mirno rješenje Nagorno-Karabakh konflikta.

Do sukoba je došlo nekoliko dana nakon što je azerbejdžanski predsjednik Alijev naveo mogućnost novog rata sa Armenijom i odbacio mirovne pregovore u zastoju. On je 7. jula zaprijetio da će se povući iz pregovora “ukoliko ne bude rezultata.”

Regija Nagorno-Karabah, naseljena većinom etničkim Armencima, proglasila je nezavisnost od Azerbejdžana tokom rata u kojem je 30.000 ubijeno, a stotine hiljada raseljeno.

Od 1994. prostor se nalazi pod kontrolom etničkih armenskih snaga, za koje Azerbejdžan kaže da uključuju i vojsku iz Armenije. Zahtjev Nagorno-Karabaha za nezavisnošću nije priznala niti jedna zemlja.

XS
SM
MD
LG