Dostupni linkovi

Plenković sa Čovićem i Izetbegovićem o situaciji u BiH


Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković primio je 28. rujna navečer u Banskim dvorima Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednika SDA te Dragana Čovića, zamjenika predsjedatelja Doma naroda PS BiH i predsjednika HDZ-a BiH.

Time je nastavljen redoviti dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i BiH, priopćeno je iz hrvatske Vlade.

Prema istom izvoru, naglašena je čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu i rečeno da su za nju boljitak, stabilnosti i sigurnost susjedne države od najvećeg su značaja.

Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH.

Plenković je ponovio da je Hrvatska - kako je već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju 2020., kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe - spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje Europskoj uniji.

Također, u priopćenju se navodi da je pozdravljeno potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Pred 25. obljetnicu potpisivanja Daytonsko–pariškog mirovnog sporazuma, sastanak je bio prigoda za sažimanje njegovih postignuća, kao i razgovor o uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH na putu prema EU.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države, navodi se u priopćenju iz hrvatske Vlade.

Kako je Čović izjavio HRT-u nakon sastanka, "završene je u prijateljskom tonu. Mi Hrvatsku i premijera Andreja Plenkovića doživljavamo kao prijatelja BiH posebno na našem euroatlantskom putu.“

Dodao je da su razgovarali o situaciji u BiH, lokalnim izborima i, kako je kazao, „neizbježnoj temi - izbornom zakonodavstvu kojeg smo Izetbegović i ja potpisali kroz dva sporazuma kad smo pripremali izbore u Mostaru".

"Nismo imali prigodu dotaknuti se svih tema što treba uraditi, ali osnova tog našeg sporazuma je da se hrvatskom narodu, kao i drugim narodima, osigura legitiman izbor njihovih predstavnika na svim razinama vlasti u BiH,“ rekao je Čović za HRT.

U Zagrebu je na poziv predsjednika Milanovića 16. rujna boravio srpski član Predsjedništva aktualni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kojeg je osim Milanovića primio i Plenković, a razgovarao je i sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim SPC-a Porfirijem.

Taj je susret i Milanovićev poziv izazvao negativne reakcije službenog Sarajeva.

XS
SM
MD
LG