Dostupni linkovi

Dodik u Zagrebu, kritike iz BiH


Milorad Dodik i Zoran Milanović, Zagreb 16. septembar 2020.
Milorad Dodik i Zoran Milanović, Zagreb 16. septembar 2020.

Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi, priopćeno je iz ureda predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića nakon njegovog susreta sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u srijedu (16. rujna) u Zagrebu.

Dodik je u Zagreb došao upravo na poziv Milanovića, a kako se navodi u priopćenju, „na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda - Hrvata, Srba i Bošnjaka".

Dodaje se i da je interes je Republike Hrvatske "stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina", kao i osiguranje "jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda".

"Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi", kaže se u priopćenju iz Milanovićevog ureda.

Priopćenje se zaključuje ocjenom da je „za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos.“

Milanović: Interes Hrvatske je stabilna i funkcionalna BiH i osiguranje jednakih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda
Milanović: Interes Hrvatske je stabilna i funkcionalna BiH i osiguranje jednakih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda

Plenković: Nema tajni oko Dodikovog dolaska


Dodika je u Zagrebu primio i hrvatski premijer Andrej Plenković. Prema priopćenju iz Vlade, „glavna tema razgovora bila je daljnji razvoj prometnog povezivanja Hrvatske i BiH, s posebnim naglaskom na izgradnju novog cestovnog mosta kod Gradiške i pristupnih prometnica".

"Taj most zajednička je investicija Hrvatske i BiH kojom će se bitno povećati volumen i protočnost prometa osoba i roba, na korist obje države", stoji u priopćenju.

Ističe se i kako je „premijer Plenković istaknuo važnost povratka prognanih Hrvata, kao i zaštite njihove imovine. Na sastanku je potvrđeno da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća".

U priopćenju nakon Plenkovićevog razgovora s Dodikom se dodaje i da se tijekom radnog sastanka razgovaralo i o snažnijoj gospodarskoj suradnji, ulaganjima, potpori Hrvatske europskom putu BiH te situaciji na jugoistoku Europe.

Premijer Plenković kazao je ranije u srijedu povodom kritika bh dužnosnika zbog dolaska Dodika u Zagreb da oko njegovog dolaska „nema nikakve tajne" i da će s njim razgovarati o infrastrukturnim projektima.

Srpski član kolektivnog predsjedništva BiH stigao je u Zagreb na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i odvojeno će se sastati s Plenkovićem i s Milanovićem.

Plenković kaže da ga je Milanović izvijestio o dolasku Dodika koji je izrazio želju da se tijekom boravka u Zagrebu sastane i s predsjednikom vlade.

"Nema nikakave tajne...Dogovorili smo da dok je tu da dođe u vladu da vidimo kakva je situacija...mostovi, ceste, niz pitanja o kojima moramo voditi računa. I to je sve", izjavio je Plenković novinarima.

Razgovor s Dodikom opisao je kao "radni susret bez velike drame".

"Ako ima situacija u kojima netko unutar teritorija BiH, netko u okviru RS-a ide s trasom autoceste koja treba srušiti kuće Hrvata koji tamo žive, onda je moja zadaća kao hrvatskog premijera da nazovem g. Dodika i kažem može li trasa ići nekim drugim putem", rekao je Plenković.

Upitan može li Dodik s obzirom na svoje stavove biti partner Hrvatskoj, premijer kaže da je njegova pozicija o BiH jasna. "To je naša prijateljska, susjedna zemlja koju podupiremo u procesu unutarnjih reformi i na putu prema EU-u i NATO-u", istaknuo je. "Ja sam bio u Sarajevu, održao sjednicu vijeća ministara i hrvatske vlade, imao niz susreta i imat ću ih u budućnosti i s drugim akterima u BiH", rekao je Plenković.

Dodik: Upoznao sam ih sa situacijom u BiH iz viđenja Srba

Milorad Dodik je za HTL Hrvatska komentirao svoje današnje susrete u Zagrebu, rekavši da je on "u suštini izabrani član Predsjedništva ispred Republike Srpske", te da mu je "bilo zadovoljstvo da ima priliku razgovarati s predsjednikom i premijerom Republike Hrvatske".

"Upoznao sam ih sa situacijom u BiH iz viđenja nas Srba, načina na koji funkcionira BiH sa svim zastojima, činjenicom da je devastiran Daytonski sporazum od strane međunarodnog faktora, da tamo još postoji visoki predstavnik koji pokušava nametati rješenja, postoje tri suca Ustavnog suda koji su stranci, koji s dva Bošnjaka i tri stranca čine većinu od pet i donose odluke najščešće na štetu ustavnog položaja Srba i Hrvata u BiH", rekao je Dodik.

Kritike iz BiH

Bošnjački član predsjedništva BiH Šefik Džaferović upozorio je ranije u srijedu da susreti u Zagrebu ne mogu imati obvezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogli imati negativne posljedice.

Hrvatski član BiH predsjedništva Željko Komšić osobito problematičnim smatra to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojemu je doveo u pitanje opstanak BiH.

Milorad Dodik stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH, objavio je u srijedu preko agencije „Hina“ ured hrvatskog predsjednika ističući da se radi o široj inicijativi Zorana Milanovića za obnovu dijaloga o budućnosti BiH.

U predsjednikovu uredu ističu da su im dva glavna cilja stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata.

"Dodik nekoga predstavlja... Sugovornici su svi o kojima ovisi dogovor", rekao je novinarima izvor s Pantovčaka. "Vrijeme na neki način curi. Ako se želi postići dogovor u interesu te zemlje, vrijeme je da se počne što prije,"navodi isti izvor. Visoki dužnosnik kaže da za susret s Dodikom znaju čelnici druga dva naroda u BiH koji će također biti pozvani u Zagreb.

Predsjednikov ured odbacuje kritike Džaferovića i Komšića i ističe da je susret s Dodikom samo početak politčkih konzultacija s predstavnicima naroda u BiH, u sklopu šire Milanovićeve inicijative da se oživi zastali dijalog o budućnosti susjedne države.

"Ukupna stabilnost zemlje i zaštita prava naših sugrađana iz dokumenata iza kojih mi stojimo... To je hrvatski interes i predsjednik će na najbolji mogući način raditi na tome da ih ostvari", rekao je visoki dužnosnik, a prenosi „Hina“.

Kritike hrvatske oporbe

Kritike na račun Milanovića povodom pozivanja Dodika u Hrvatsku stižu i od hrvatske oporbe, ne samo s desna, nego i s lijeva.

"Malo me čudi takav iznenadni i tajanstveni dolazak, tim više što smo iz službenog Sarajeva čuli da se ne radi o službenom posjetu. Isto me tako čudi stav službenog Zagreba koji poziva Dodika u trenutku kada je jasno rekao da je za komadanje BiH i protiv teritorijalnog integriteta te zemlje što je za mene posve neprihvatljivo", rekao je saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Domagoj Hajduković.

Milanović je predsjedničkim izborima 2020. godine bio upravo kandidat SDP-a.

''Plenkovićeva Vlada prva je i posljednja vlada na svijetu koja je s entitetom RS kojoj je na čelu tada bio Dodik potpisala međunarodni ugovor'', poručio je zastupnik iz Kluba Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović i podsjetio da se tim ugovorom reguliralo pitanje rafinerije u Bosanskom Brodu.

Hasanbegović je posebno upozorio da je Dodik jučer s Vučićem obilježio novi srpski blagdan – dan srpskog ujedinjenja i srpske zastave. ''Tada je jasno rekao da je cilj državno ujedinjenje entiteta RS i Srbije, što znači stvaranje Velike Srbije praktički pred vratima Grada Zagreba'', istaknuo je Hasanbegović.

Nada se da će Dodika Milanović i Plenković pitati kako misli oživotvoriti ''tu iluziju ujedinjenja te mu iznijeti hrvatske poglede na taj plan koji je nulti izvor svih problema od 1990. do danas''. Na pitanje ima li tema o kojima se može razgovarati s Dodikom, Hasanbegović je rekao da se sa svakim o svemu može razgovarati. ''Ali Dodik nije došao u bilo koju zemlju, nego u zemlju u kojoj ima puno simpatizera i poslovnih partnera'', zaključio je.

Dodik se po dolasku u Zagreb susreo i sa mitropolitom Srpske pravoslavne crkve zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem Perićem u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji "Kantakuzina-Katarina Branković”.

XS
SM
MD
LG